Tarlós István Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével egyeztetett

Az önkormányzati vállalatok ellenőrzését a közeljövőben a fővárosi kerületekre is kiterjeszti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – erről is tájékoztatta Domokos László Tarlós Istvánt, a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) elnökét, csütörtöki találkozójukon. Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet az önkormányzati tulajdonú cégek korrupció elleni védettségének erősítésére. Budapest főpolgármestere elmondta: a Főváros vezetése és a BÖSZ együttműködő partnerként tekint az Állami Számvevőszékre.

Az ÁSZ 2010 novemberében kötött együttműködést a Budapesti Kerületek Országos Önkormányzati Szövetségével – amelynek jogutódja a 2015 júliusában megalakult Budapesti Önkormányzatok Szövetsége – a számvevőszéki ellenőrzésekből fakadó jó gyakorlatok minél szélesebb körű hasznosulása érdekében.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenysége keretében rendszeresen konzultál az önkormányzati érdekszövetségekkel. Ennek keretében 2015 első felében több találkozó is lezajlott, s ezt folytatva, valamint a 2016. évi megbeszéléseket megnyitva került sor a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége elnökével, Tarlós Istvánnal való személyes eszmecserére, 2016. január 7-én. A megbeszélésen részt vett még Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is.

A találkozó elején Domokos László rámutatott, hogy az ÁSZ éppen január 7-én hozta nyilvánosságra jelentését a 2015. évi fővárosi forrásmegosztási rendelet felülvizsgálatáról. Tarlós István és Bagdy Gábor megköszönték az ÁSZ munkáját és elmondták: fontos, hogy az ÁSZ évről-évre elvégzi Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek forrásmegosztási rendeletben előírt megosztásának ellenőrzését.

Domokos László elmondta továbbá: az ÁSZ kiemelten fókuszál a többségi önkormányzati tulajdonban működő gazdasági társaságok ellenőrzésére. Rámutatott: az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok teljes körű ellenőrzésének lehetőségét a számvevőszéki törvény 2011-től hatályos módosítása teremtette meg. Még ugyanebben az évben a BKV volt az első többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, amelyet az Állami Számvevőszék ellenőrzött – emlékezetett az ÁSZ elnöke.

Mint mondta: az ÁSZ 2015-ben kiemelt hangsúlyt helyezett az önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzésére, a számvevők 35 távhőszolgáltató és 9 hulladékgazdálkodó cég ellenőrzését végezték el. Felhívtuk a figyelmet a társaságok számviteli, gazdálkodási hiányosságaira, amelyek veszélyeztethetik a tulajdonos önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát, valamint a rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát is – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Kifejtette továbbá, hogy az ÁSZ hamarosan megkezdi a megyei jogú városok vállalatainak ellenőrzését az Állami Számvevőszék, és még a télen több tucat vizsgálatot indít el. A megyei jogú városok cégeinek ellenőrzéséről az ÁSZ elnöke ebben az interjúban beszélt először. Ehhez kapcsolódva Domokos László bejelentette: az önkormányzati vállalatok ellenőrzését az ÁSZ a közeljövőben a fővárosi kerületekre is kiterjeszti.

Az eddigi tapasztalatokról szólva az ÁSZ elnöke elmondta: az állami és önkormányzati gazdasági társaságok ellenőrzési tapasztalatai alapján fogalmaztuk meg javaslatainkat az állammenedzsment megújítása érdekében. Ennek része a cégek integritásközpontú működésének az erősítése – hangsúlyozta Domokos László. Felhívta a figyelmet, hogy ennek érdekében az ÁSZ kiterjesztette a korrupciós kockázatokat és az egyes szervezetek védettségét feltérképező integritás felmérését az állami tulajdonú vállalatokra, majd váratóan idén ősztől az önkormányzati cégeket is bevonja az önkéntes kérdőíves felmérésbe.

Ehhez kapcsolódva Tarlós István elmondta: a Főváros és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége egyaránt együttműködő partnerként tekint az Állami Számvevőszékre, és szívesen csatlakozik az előremutató önkéntes kezdeményezésekhez is. A BÖSZ elnöke hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartja a korrupció elleni védettség erősítését, és ennek érdekében a Főváros vezetése számos lépést tett is az elmúlt években. Tarlós István hangsúlyozta: üdvözli az ÁSZ ellenőrzési törekvéseit, amelyek az önkormányzatok számára is fontos visszajelzéseket adnak.

A találkozó további részében a felek áttekintették a Fővárost érintő korábbi számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatait, valamint megvitatták az önkormányzati szektort érintő aktuális kérdéseket.

www.aszhirportal.hu

Hírek

RSS megtekintés