Négy kontinens képzőművészei az Art Market Budapesten

​Négy kontinensről érkeznek kiállítók az Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásárra, amely idén először csatlakozik a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programsorozathoz. A rendezvényen csaknem száz magyar és külföldi galéria, intézmény, művészeti projekt vesz részt október 13. és 16. között.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte a CAFe Budapest és az AMB közötti együttműködést. Emlékeztetett arra, hogy idén a két fesztivál tematikáját összehangolták, így Lengyelország kortárs művészete áll mindkét rendezvénysorozat fókuszában. A humán területért felelős főpolgármester-helyettes méltatta a vásár Art Photo Budapest elnevezésű szekcióját is, amely elmondása szerint 2014 óta segít abban, hogy Budapestre a fotóművészet egyik fővárosaként lehessen tekinteni.

Káel Csaba, a Müpa és a Fesztivál Tanács Operatív Testületének vezetője hozzátette: közös cél, hogy Budapest a kihagyhatatlan városok közé kerüljön Európa turisztikai térképén. Ebből a szempontból is fontos az AMB, hiszen sokan azért érkeznek a vásárra, hogy a kortárs művészetet hazavigyék innen, míg a CAFe Budapest előadóművészeti programokkal várja az érdeklődőket - jegyezte meg.

Mintegy ötven kísérőkiállítás, szatelitprogram kapcsolódik az Art Market Budapesthez. A Deák 17 Galériában a Robert Capa munkatársaként világhírűvé vált lengyel fotográfus, Chim munkáiból, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából lesz látható válogatás. A Millenáris park B, C és D épületében, valamint parkjában több mint 500 művész sok ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg - közölte Ledényi Attila, az AMB alapító-igazgatója. A programokról további információ a rendezvény honlapján olvasható.