Tarlós István hivatalában fogadta Frankfurt főpolgármesterét

Tarlós István, Budapest főpolgármestere hivatalában fogadta Peter Feldmannt, Frankfurt főpolgármesterét

​​​Tarlós István főpolgármester meghívására kedden Budapestre látogatott Peter Feldmann, Frankfurt főpolgármestere és az általa vezetett delegáció. A találkozón a felek megállapodtak a két város közötti kapcsolatok erősítéséről, valamint a meglévő testvérvárosi kapcsolatok megújításáról.

​​

- Magyarország legfontosabb európai partnere Németország, ugyanez igaz Budapest és a német nagyvárosok kapcsolatára is – hangsúlyozta Tarlós István. Kiemelte: Frankfurt 1990 óta, a testvérvárosi megállapodás megkötése óta fontos partnere Budapestnek. A főpolgármester javaslatot tett arra, hogy a meglévő testvérvárosi szerződést újítsák meg, a kultúrára, a turizmusra és a városüzemeltetés területeire fókuszálva.

Tarlós István emlékeztetett rá, hogy a korábbi testvérvárosi szerződés kiegészítéseként a két város közös védnökséget vállalt a Budapesti Nemzetközi Atlantisz könyvprogram felett. A Fővárosi Közgyűlés 2016 márciusában döntött az Atlantisz Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás meghosszabbításáról, amelynek folyományaként a Főváros 2016-ban is támogatja az alapítvány által kidolgozott programot – tette hozzá.

Frankfurt am Main a német városok közül elsőként ajánlotta fel testvérvárosi kapcsolatok kiépítését Budapesttel. Az erről szóló szerződést 1990. március 24-én írták alá Budapesten, ennek értelmében a két város együttműködik a gazdaság, kereskedelem, idegenforgalom, városrendezés, kultúra és oktatás területeken. A védnökség szellemében Frankfurt jelentős szerepet vállalt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál beindításában, amelyen rendszeresen képviselteti magát.