Újabb 15 millió forint támogatás a fővárosnak a "Budapest Bank Budapestért" Alapítványtól

​A  csütörtöki eredményhirdetésen a „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány többek között hátrányos helyzetű diákok táboroztatásával, kórházak műszaki és orvosi eszközparkjának fejlesztésével foglalkozó alapítványokat, film- és színművészeti projektekkel és kulturális programokkal pályázó civil szervezeteket, rekonstrukciós forrásért folyamodó műemléki társasházakat is vissza nem térítendő támogatáshoz juttatott, összesen 15 millió forint értékben.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány 2015. első félévi pályázati felhívására közel 800 pályázat érkezett. A korábbi évekhez hasonlóan idén tavasszal is jelentős támogatáshoz jutottak az egészségmegőrzést, a fogyatékkal élőket, a hátrányos helyzetűeket segítő, valamint a művészeti- és szellemi élet területén, illetve az épített és kulturális örökség megóvása érdekében tevékenykedő pályázók. Az eredményhirdetésen a kuratórium 63 pályázót – 38 nonprofit szervezetet, 13 magánszemélyt, 6 műemlék jellegű épületet és 6 egyéb szervezetet - részesített összesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatásban. A támogatásról szóló emléklapokat Ráday Mihály, az alapítvány társelnöke adta át a nyerteseknek.

Az alapítvány kuratóriuma az egészségmegőrzés, a fogyatékkal élők és az egészségileg és szociálisan hátrányos helyzetűek segítése érdekében tevékenykedő 14 pályázónak 3,75 millió forint támogatást juttatott. A különböző alkotó- és előadó-művészeti ágakban a kuratórium 16 pályázót részesített 3,9 millió forint támogatásban, a szellemi élet és a kultúra területéről pályázó 16 nyertesnek pedig összesen szintén 3,9 millió forintot ítélt oda. A főváros épített értékeinek, műemlék jellegű társasházainak megóvását segítő kezdeményezések, építészeti, helytörténeti kiadványok, városvédő rendezvények megvalósításában részt vevő 17 pályázónak 3,45 millió forintot szavazott meg.

Az alapítványt a Budapest Bank 1991-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a 100 millió forintos alaptőke hasznosításával hozzájáruljon a fővárosi civil társadalom fejlődéséhez, szellemi és kulturális értékeinek megőrzéséhez és gyarapításához, valamint a város épített és természeti értékeinek megóvásához. A támogatásra a főváros szellemi, művészeti és kulturális életének, az épített és természeti környezet védelmének, a műemlékek és a kulturális örökség megőrzésének, valamint egy egészségesebb Budapest megteremtése érdekében tevékenykedő magánszemélyek és nonprofit szervezetek pályázhatnak. Az alapítvány – amely 2004 óta közhasznú szervezetként folytatja tevékenységét – megalapítása óta 3085 pályázót részesített több mint 760 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

A „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány működését a Budapest Bank Zrt. — a működési költségek fedezésén túl — 2015-ben is 10 millió forint adománnyal segíti. Ezt az összeget a kuratórium teljes egészében a pályázók támogatására fordítja.

A pályázatok elbírálásáról és a támogatások odaítéléséről az alapítvány hattagú kuratóriuma dönt: elnöke Tarlós István főpolgármester, társelnöke Ráday Mihály, Európa Nostra-díjas városvédő, Kossuth-díjas művészettörténész, operatőr, rendező;   tagjai dr. Finta József, Kossuth-díjas főépítész, akadémikus, címzetes egyetemi tanár, dr. Bánfalvi István szociálpolitikus, továbbá Pálcza Edit és dr. Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese.

Az alapítványról további információk és aktualitások a Budapest Bank honlapján, a www.budapestbank.hu oldalon érhetők el.

Hírek

RSS megtekintés