Az Állategészségügyi Szolgálat szilveszteri felhívása

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának minden év elején több száz elkóborolt állat befogásáról kell gondoskodnia. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, mely számukra idegen és veszélyes.

A szilveszter környékén elszökött állatok nagy része sajnos vagy autóbaleset áldozatává válik, vagy pedig olyan távolságra menekül otthonától, hogy képtelen oda visszatalálni, ezért az Állategészségügyi Szolgálat a következőket tanácsolja:

 -       a MIKROCHIP beültetése már 3 éve kötelező. Érdemes azonban ellenőriztetni az állatorvosnál a PetVetData rendszerben, hogy a gazdik személyes adatai helyesen vannak a regisztrálva? (lakcím, telefonszám)

-       ebben az időszakban mindig legyen kedvencünkön egy NYAKÖRV, rajta egy a gazdi telefonszámát tartalmazó bilétával.

-       szilveszter előtt már néhány nappal a tiltások ellenére sokan elkezdenek petárdázni. Ilyenkor még a legmegbízhatóbb, amúgy nagyon nyugodt kutyákat is CSAK PÓRÁZON vigyük ki az utcára. (soha nem tudhatjuk, mikor dobnak közvetlen elénk egy petárdát)

-       ha kedvencünk láthatóan fél, csak kisebb, EGÉSZSÉGÜGYI SÉTÁKAT tegyünk

-       érdemes már jóval előre egyeztetni állatorvosunkkal, hogy milyen NYUGTATÓSZEREKet javasol kisállatunknak. Rengeteg gyógynövényes és egyéb készítmény van forgalomban, kimondottan ilyen esetekre.

-       kertben tartott állatoknál gondoskodjunk arról, hogy biztonságos, ZÁRT HELYen legyenek. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába, vagy a garázsba, ahol biztonságban átvészelhetik ezt a nehéz időszakot. A LÁNCRA kötés nem megoldás! Egy rémült állat akár meg is fojthatja magát a láncon, vagy azt elszakítva világgá szaladhat, rosszabb esetben fennakadhat egy kerítésen!

-       és persze a legfontosabb dolog, amit megtehetünk, hogy OTTHON MARADUNK szeretett kedvencünkkel, és nem hagyjuk őt magára!

Amennyiben minden óvintézkedésünk ellenére kedvencünk mégis megszökik, fontos, hogy azonnal megkezdjük a keresését a környékünkön. Azt viszont számításba kell vennünk, hogy egy rémült állat akár több tíz kilométert is megtehet sokkos állapotban, ilyen távolságból és idegen környékről pedig szinte biztosan nem fog haza találni. Ha nem találunk rá kedvencünkre, az idő elteltével bővítsük a keresési kört, akár a környékbeli településekre, illetve azok menhelyeire/gyepmesteri telepeire is.

Az év ezen időszakában rengeteg civil és hivatalos állatvédő tart ügyeletet, igyekeznek hazajuttatni a már befogott állatokat. Tájékozódjunk a közösségi oldalakon is, hátha valaki már megtalálta szeretett kedvencünket! A Főváros területén befogott és a Szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon folyamatosan tájékozódni lehet, ezen kívül a 06-1-347-0830 telefonszámon is az érdeklődők rendelkezésére állunk.

                                                                                              Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság

                                                                                                                             Állategészségügyi Szolgálata