Ünnepélyesen átadták a Ferenciek terét

Tarlós István főpolgármester, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Rogán Antal V. kerületi polgármester ünnepélyes keretek között átadta a megújult Ferenciek terét és környékét.
 
– A célunk az volt, hogy a Ferenciek tere és környéke ismét méltó részévé váljon a belvárosnak, vonzó célpontja legyen a főváros turisztikai és rekreációs övezetének – emelte ki avató beszédében a főpolgármester. – Nincs ember, aki azt állíthatná, hogy a főváros nem fejlődik, szépül – mondta az átadáson Tarlós István főpolgármester. Példaként említette a Vigadót, az új Fradi-stadiont, a Ludovika kampuszt, a Várkert bazárt és a Kossuth teret.
 
Felidézte: a Kossuth Lajos utca régen az egyik legforgalmasabb bevásárló utca volt, a Ferenciek tere pedig elvesztette tér jellegét. Úgy fogalmazott: a főváros egyik legforgalmasabb részén méltatlan állapotok uralkodtak, földön fekvő hajléktalanokat, galambürüléket, kellett kerülgetniük a budapestieknek és a turistáknak. A Ferenciek tere megújításával a távlati cél az volt, hogy levegőhöz juttassál az ott élőket és csökkentsék az átmenő forgalmat. A főpolgármester úgy fogalmazott: "úgy kívánjuk felépíteni a jövő Budapestjét, hogy közben megóvjuk a régmúlt és a jelenkor értékeit. Olyan Budapestről álmodom, amelyben otthon érzi magát az, akinek az otthona, és megszereti az, aki idelátogat.”
 
A 2012 novemberében elindult projekt összköltsége 3 658 694 329 Ft, amely az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával valósult meg. A beruházásnak köszönhetően összesen több mint 35 ezer négyzetméternyi terület újult meg a Belvárosban. Lezárták a feleslegessé vált közúti „Y” aluljárót, a gyalogos metróaluljáró bővítették és felújították. Az aluljáró 710 négyzetméterrel lett nagyobb, az autósok pedig könnyebben, a rakpart felől hajthatnak fel az Erzsébet hídra. Új burkolatot kapott a Március 15. tér és a Ferenciek tere, a gyalogosfelület 1500 négyzetméterrel bővült.  Két új gyalogátkelőhelyet alakítottak ki: az egyik a Ferenciek terén a Petőfi Sándor utcánál, a másik a Váci utca két részét köti össze. Emellett nagy figyelmet fordítottak a mozgáskorlátozottak, a babakocsis anyukák és az idősek közlekedésének segítésére is, így a megújuló, Ferenciek terei metróaluljáróba liftet építettek, hogy könnyebben, akadálymentesen megközelíthető legyen a felszínről.
 

A felújítási munkálatok során a meglévő, egészséges fákat megtartották, és összességében több mint 100 négyzetméterrelm 1800 négyzetméterre nőtt a zöldfelület. 63 új fát ültettek, és közel 3000 darab kisméretű cserjét is elhelyeztek a Ferenciek terén és a Március 15. téren. Továbbá új, energiatakarékos közvilágítási hálózat épült ki, és száz új hulladékgyűjtőt, valamint több mint félszáz új padot helyeztek ki a területre.
 
Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere elmondta, hogy egy hosszú, 7 és fél éves megújítási szakasz fejeződött be a Ferenciek tere és környéke rehabilitációjával, de a megújulás csak most kezdődik. Külön köszönetet mondott a Fővárosi Önkormányzat folyamatos, hathatós segítségéért, a kivitelezők, a munkások erőn felüli teljesítményéért, továbbá a helyben lakók és a környékbeli üzlethelyiségek tulajdonosainak kitartó türelméért.       
 
A beruházás megvalósulásával egy a 21. század modern igényeinek és elvárásainak teljes mértékben megfelelő közlekedési csomópont és közterület épült újjá, amely nemcsak a Budapesten élőknek biztosít kellemes és kulturált környezetet szabadidejük eltöltéséhez, de a városba látogató turisták számára is.
 

Hírek

RSS megtekintés