Átadták a Fehér úti kerékpárutat Kőbányán

A Budapesti Közlekedési Központ a Fővárosi Önkormányzat megbízásából 2012. április 26-án befejezte az Új Széchenyi Terv forrásaiból, európai uniós támogatással megvalósult kerékpárút kivitelezését. A fejlesztés során Budapest X. kerületében, Kőbányán új kerékpárút-szakasz átadására kerülhetett sor a Fehér út és az Albertirsai út között.

Másfél kilométer új kerékpárutat adott át dr. György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Fehér úton az Örs vezér tere és az Albertirsai út között. Az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztésnek köszönhetően Budapest egyik fő közlekedési útvonalán közlekedhetnek biztonságosan a kerékpárosok.

A projekt összköltsége 121 257 051 Ft, amelyhez az Európai Unió több mint 67 millió forintos támogatást nyújtott.

Az átadáson György István főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: „Kőbánya és a kőbányai emberek méltatlanul maradtak ki 2011 előtt Budapest közlekedésének fejlődéséből, melyen a Főváros és a kerület közösen változtatott. Az elindított beruházások sorában az egyik első, amelyet átadhatunk, az új kapcsolatokat és biztonságos közlekedési lehetőséget jelentő Fehér úti kerékpárút.”

„A Budapesti Közlekedési Központ az Új Széchenyi Terv segítségével 7 helyszínen valósított meg 2011 és 2012 során kerékpárút-fejlesztéseket, melyek közül immár 5 helyszínen készült el a beruházás. Ezeken felül 2013-ban indul a bubi, Budapest új közösségi kerékpáros rendszere, illetve ehhez kapcsolódóan kerékpárosbaráttá tesszük Budapest belvárosát.” – mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. A program egyik első lépéseként került sor az Andrássy úton új kerékpársáv kialakítására, melyet kedden adott át a forgalomnak Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató.

A program most Kőbányán folytatódik: az új szakasz a Fehér út és Albertirsai út mentén halad, az Örs vezér terétől (az üzletközpont gépjármű-behajtójától) egészen a Kőbánya-felső vasútállomás alatt átvezető gyalogos aluljáróig tart. A térségben a vasútvonal és a vásárváros területfoglalása miatt korábban semmilyen biztonságos kerékpározási lehetőség nem állt rendelkezésre az Örs vezér tere és Kőbánya között, így a projekt ezt a jelentős hálózati hiányt pótolta.

A fejlesztéssel megvalósult kerékpárút 1529 méter hosszúságú (1179 méter önálló kerékpárút, 177 méter osztott gyalog- és kerékpárút, valamint 173 méter úttesten kijelölt kerékpáros útvonal), amely az Örs vezér téri metróállomástól Kőbánya központja felé teremt kapcsolatot.

A kiemelt csomópontokban az átvezetések piros színű, a biztonságot növelő bevonattal készültek. A Fehér úti szakaszon új járdát építettünk, valamint a rossz állapotban lévő járdát felújítottuk. A MÁV töltés mellett új, növényekkel tarkított támfalat létesítettünk, továbbá a kerékpárút mentén fákat és cserjéket ültettünk.
 
Budapesti Közlekedési Központ