Fásítás és favédelem Budapesten

2023.09.15. Villamosvonali fejlesztések fotózása a BKK 3-as és 42-es viszonylatok tervezett hosszabbítása mentén Dél-Pesten.

Új fák és fasorok

2019 óta közel 35.000 új fát ültettünk el Budapesten. Az új fák közül több mint 11.000 fa többször iskolázott, előnevelt fa, amelyek a fővárosi utakat szegélyező fasorokban és parkokban, vagy éppen strandfürdők, temetők területén kaptak helyet.

Emellett 24.000 erdészeti csemetét és konténeres erdészeti csemetét a főváros erdeinek megújítására ültettünk el. A parkok mellett a városban megtalálható kisebb-nagyobb erdők védelme is fontos, mivel ezeknek kiemelt szerepük van a városi hőszigethatás csökkentése és a biodiverzitás növelése szempontjából, de remek kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítanak.

 • 11 ezer előnevelt fát ültettünk

  11 ezer előnevelt fát ültettünk

  a fővárosi utakat szegélyező fasorokban, parkokban és strandfürdők, temetők területén.

 • 24 ezer facsemetét ültettünk

  24 ezer facsemetét ültettünk

  a fővárosi erdőkben a hőszigethatás csökkentése és a biodiverzitás növelése érdekében.

 • Több ezer fát mentettünk meg

  Több ezer fát mentettünk meg

  a kivágástól a tervek felülvizsgálatával és új favédelmi szemlélet bevezetésével.

2023.04.24. Faültetés a főpolgármester közreműködésével

Fák és zöldfelületek védelme

Van, ami nem pénz, hanem szándék kérdése: nemcsak új fák ültetésével, hanem a valamilyen okból kivágni tervezett fák megőrzésével is sokat tehetünk Budapest zöldfelületeiért.

A Főpolgármesteri Hivatal és a BKM – FŐKERT szakembereiből álló favédelmi munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kövesse azokat a jelentősebb zöldfelületi beavatkozásokat tartalmazó műszaki terveket melyek a fővárosi zöldfelületeket vagy fákat érintik, azzal a céllal, hogy ajánlásokkal és előírásokkal biztosítsa a fák megóvását a kivitelezés vagy a rendezvény idején.

Ennek keretében a tervezőktől 2020 óta megköveteljük a fák favizsgálatát és favédelmi tervek elkészítését. Az új hivatali protokoll egy folyamatos párbeszédet jelent a tervezők és a hivatal munkatársai között, amely sok esetben vezet fabarát tervek megszületéséhez és a meglévő fák megőrzéséhez, melyekhez akár egyedi favédelem készül. Ugyanez vonatkozik azokra a rendezvényekre, amelyeknél mind a favédelemre, mind pedig a taposásra érzékeny zöldfelületekre és annak helyreállítási kötelezettségeire nagy hangsúlyt fektetünk.

Az elmúlt évek során a tervek felülvizsgálatával mintegy 1800 egészséges fát mentettünk meg a kivágástól. A tervezők és a kivitelezők munkáját tervezési segédletekkel, a fővárosi közszolgáltató cégekét pedig zöldfelület- és favédelmi eljárásrend megalkotásával segítjük.

Vannak olyan helyzetek, amikor valamilyen okból – például a fa betegségéből vagy állapotából eredő balesetveszély, vagy egy létfontosságú infrastruktúra beruházás biztonsági követelményei miatt – elkerülhetetlen egy fa kivágása. Ezekben a helyzetekben előzetesen tájékoztatjuk a lakosságot, ha szükséges, akkor lakossági bejárást is szervezünk, annak érdekében, hogy elmagyarázzuk az érintetteknek a veszélyessé vált fák eltávolításának okait. A balesetveszély miatt kivágott fák helyére mindig új fa kerül.

BP Fatár App

Budapest Fatár adatbázis és applikáció

Budapest közterületeit járva sokakban felmerülhet, hogy vajon milyen fát látunk, mennyi idős lehet, esetleg van-e különleges története? A Budapest Fatár applikáció választ ad ezekre a kérdésekre! A térképes, naprakész adatbázis a szakemberek számára is fontos alapeszköz a faállomány gondozása és fejlesztése során.

Böngészd online

Szerezd be: Google Play

Letölthető az App Store-ból

Mi az a fakataszter és mire jó?
Milyen adatokat tartalmaz a BP Fatár?
Hogyan mérjük fel a fákat?
Miért kell leltározni a fákat?
Mennyit ér egy fa?
Hogyan működik a hibabejelentés?
-

Budapest nevezetes fái

Számos fával találkozhatunk Budapesten, melyek koruk, méretük, szép formájuk, illetve a hozzájuk kapcsolódó történetek vagy épp „városi legendák” miatt különösen értékesek. Köztük olyan fákat is találunk, melyek természetvédelmi szempontból is védettek. Ezek a fák nemcsak koruk és méretük miatt érdemelnek tiszteletet, de általuk a város történetéből is érdekes epizódokat ismerhetünk meg. Ismerd meg őket!

Bővebben
Fásítás a belvárosban

Zöldinfrastruktúra füzetek

A Zöldinfrastruktúra füzetek sorozat a szakemberek és a döntéshozók munkáját, illetve a városlakók tájékoztatását kívánják segíteni. A kiadványok bemutatják a zöldinfrastruktúra fejlesztések, így a favédelem komplex eszközrendszerét a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok révén. Az általános alapelveken és a jó példákon túl hasznos eszközöket kínálnak a megvalósításhoz.

Bővebben
További enbudapestem.hu hírek
Utoljára módosítva: 2024. 05. 03.
|
Létrehozás dátuma: 2023. 10. 05.