Minikonferenciát tartottunk a leendő közösségi kertészek részére


A főváros három helyszínen tervez közösségi kertet kialakítani – most az itt kertészkedésre jelentkezőket hívta meg a Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti Osztálya egy szakmai találkozóra.

A Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes által megnyitott rendezvényen Kertész Monika, a Kortárs Építészeti Központ, és Dr. Pánczél Mária, a ZUG Közösségi Kertekért Egyesület szakértői tartottak szakmai előadást a közösségi kertek kialakításának és üzemeltetésének tapasztalatairól. 

Ezt követően helyszínek szerinti munkacsoportokban kezdték meg a beszélgetést a leendő kertészek, a meghívott szakértők és a tervezők arról, hogy mi legyen a leendő közösségi kert működtetésének szervezeti kerete, hogyan alakítsák ki a közösségi kertet illetve, hogy mi legyen a közösségi kertek házirendje.

A munkacsoportos beszélgetéseken bátorítottuk a formálódó kertész közösségeket, hogy folytassák az egyeztetéseket, bevonva ebbe minden kertészkedésre eddig jelentkezett érdeklődőt. Ehhez a Fővárosi Önkormányzat szakértők részvételével nyújt segítséget, ha ezt a közösségi kertek formálódó közössége igényli. A közösségformálódással párhuzamosan, a BKM Főkert tájépítész tervezői pedig megkezdik a három helyszín kialakításának tervezését, figyelemmel a workshopon elhangzott javaslatokra. A terveket újabb rendezvény keretében prezentáljuk majd a közösségi kertészek számára 2024. tavaszán.

A kiemelt kép illusztráció! (Rózsa utcai közösségi kert – Bartha Dorka/Énbudapestem)