Megnyílt az első Felnőtt Autista Szabadidős és Kulturális Központot Budapesten


Egy évtizedes álom valósult meg azzal, hogy a Közösségi Költségvetés támogatásával megnyílt az Autikum. Ezzel egy olyan hely született, ahol szórakoztató és változatos, izgalmas programok mentén fejlődhetnek és lelhetnek társaságra, barátokra a máshol közösséget nem találó autista felnőttek.

„Több mint 10 éve álmodtunk meg az Aura Egyesületben egy helyet, szülők és érintett fiatalok közösen” – írják az autizmus világnapján, március 2-án megnyílt Autikumról az ötletgazdák. 

A 8.kerületi Bíró Lajos utcai közösségi hely az első közösségi költségvetés nyertes projektje volt, létrejöttét a Fővárosi Önkormányzat 250 millió forinttal támogatta. Már az ötlet beadása és a közönségszavazás is tömegeket mozgatott meg, jól mutatva, hogy micsoda igény volt egy ilyen helyszínre. 

Nyílt pályázat révén az Aura Egyesület nyerte el a megvalósítás jogát, így jött létre az Autikum, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.

A megnyitón Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy „az, hogy Budapest mindenkié, messze nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem várospolitikai filozófia. Az elmúlt csaknem öt évben azért dolgoztunk, hogy ebben a városban mindenki otthon érezhesse magát. Hogy ne legyenek priorizált helyzetben lévő és kitaszított polgárok.”

Autikum
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

Majd Pataki Klára olvasta fel lánya, Panka, autista képviselő gondolatait a megnyitón:

„Ez egy olyan hely, ahol mi, autisták sok mindent megtalálunk egy helyszínen, ahol mi vagyunk a fontosak, ahol nem kell sehogy sem viselkednünk. Itt olyan környezet van, ami számunkra érthető és biztonságos, ami szép és európai minőségű, de ahova bárki bejöhet.”

Az Autikum kialakítása során fontos volt azoknak az aspektusoknak a szem előtt tartása, ami ennek a közösségnek az igényeit elégíti ki. A biztonságos, átlátható, rendezett, de közben családias környezet megteremtése mellett fontos volt a könnyen megközelíthető, viszonylag központi lokáció is. Valamint a tereknek sokféle funkció befogadására – társasozás, modellezés, zenés előadások, baráti talákozások – kell megfelelnie. 

Autikum
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A megvalósító Aura Egyesületnek közel két évtizednyi munkája van abban – szülőké, fiataloké, szakembereké – hogy legyen egy olyan közeg és hely, ami a közoktatásból kilépő fiataloknak biztosítja azokat a lehetőségeket, amit elvesztenek az intézményi háló megszűnésével. 

Székely Veronika, az egyesület foglalkoztatási rehabilitációs szaktanácsadója mesélte, hogy egy évtizede játszottak egy játékot, azt próbálták körbeírni, ha egy dzsinntől kívánhatnának egyetlen dolgot, mi lenne ez – és nagyjából ezt a helyet írták le.

És úgy tűnik Budapest, a Főváros lett a mi dzsinnünk.