Budapest dísz- és közvilágítása 100%-ban a Főváros tulajdonába kerül


Az eddig 50%-os külföldi magántulajdon megvételével teljesen a Fővároshoz került a cég, ami nem csak a zöldterületek fényeiért, de a hidak és a Parlament csodás esti világításáért is felel.

Budapesti léptékkel nézve fontos cégről beszélünk, nélkülük szó szerint orra buknának a budapestiek, és a város gyönyörű esti panorámája helyett is csak a sötétséget nézhetnénk. Sőt, oda lennének a karácsonyi, ünnepi díszítőfények is. De hogy a számok nyelvére is lefordítsuk, ez évente több mint 4 ezer órányi világítást jelent közel 80 ezer lámpaoszloppal és 190 ezer lámpatesttel, amihez adjuk még hozzá a város legszebb épületeinek esti fényeit is. 

 És a külföldi befektetővel kötött szerződés lejártával most lehetőség nyílik arra, hogy visszavásároljuk a cég E.ON-nál lévő tulajdonrészét. A visszavásárlás után a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) a 2021-ben létrehozott Budapesti Közművek  fennhatósága alá kerül. Ide tartozik már a Főkert, a Főtáv, a Temetkezési Intézet, az FKF és a kéménysepréssel foglalkozó FŐKÉTÜSZ.

 Ez egy jó megoldás arra, hogy hogyan működtessük a világítást olcsóbban, hatékonyabban, és úgy, hogy minden egyes fillér a budapestieket szolgálja. A nyugati mintára létrehozott Budapesti Közművek már eddig is évente több milliárd forint megtakarítást, rugalmasabb, stabilabb működést hozott. Ez a megtakarítás teszi most lehetővé a BDK visszavásárlását is.

 A Budapesti Közművek működésének eddigi tapasztalatai alapján biztosak vagyunk benne, hogy az újabb cég csatlakozásával a budapesti közszolgáltatásokat még jobban fogjuk tudni üzemeltetni.