Kikerültek a természetvédelmi táblák a Mocsáros frissen kibővített területére


A márciusi közgyűlés döntött a III. kerületi Mocsáros természetvédelmi területének 24 hektárról 75 hektárra bővítéséről, megmentve ezzel a különleges vizes élőhelyet. A rehabilitációhoz szükséges forrásokat az Európai Unió LIFE pályázatával elnyert 1,4 milliárd forintos keret biztosítja.

Egy hosszú tulajdonjogi, élőhelyfelmérési, szakhatósági egyeztetési folyamat és rendeletmódosítási koordináció után került márcusban a fővárosi közgyűlés elé a Mocsáros természetvédelmi területéről szóló javaslat – írja Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze bejegyzésében

width=3000
Kép: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

A Mocsáros abból a szemboltból is különleges, hogy a főváros budai oldalának egyik utolsó természetközeli vizes élőhelye, és ezzel a rendelettel a korábban védett részek most közel 50 hektárral nőnek. Véglegesen megmentve ezzel az 1980-as évek óta lakóterületként elképzelt területet a beépítéstől. A közgyűlés a természetvédelmi területek bővítése mellett a déli részen egy 13 hektáros városi park kialakításáról is döntött, ahol helyet kaphatnak a szabadidős funkciók – integrált kutyás parktól a sportolási lehetőségekig – így tehermentesítve a védett területet.

width=3000
Kép: Ruzsa Rania/Főpolgármesteri Hivatal

A védelemre és a rehabilitációra Budapest közvetlen Európai Uniós forrásokat nyert el a LIFE program keretében, ami azért is nagy szó, mert nagyvárosoknak nagyon ritkán jut pénz ebből a programból a biodiverzitás helyreállítására. Azonban megnézve a FŐKERT oldalán a területen élő védett növények és állatok listáját, könnyen érthetővé válik a támogatás.