Egészség: Budapest adja

Ingyenes szűrőprogramokkal segítjük a budapestiek egészségmegőrzését

Egészség. Budapest adja.

Ingyenes szűrőprogramokkal segítjük az egészségmegőrzést

Mi, budapestiek, más európai nagyvárosok lakóihoz képest sajnos 5 évvel kevesebb ideig élünk. Ez részben az alacsony egészségügyi tudatosságunk, részben a közegészségügyi állapotok miatt van így.

Az Egészséges Budapest programmal a budapesti embereket segítjük: időben kiszűrjük a betegségeket, megszervezzük a megfelelő kezeléseket, és hatékonyabbá tesszük a betegállátást, hogy +5 évig élhessünk szeretett Budapestünkön.

Az Egészséges Budapest házhoz jön!

A Fővárosi Önkormányzat új, ingyenes egészségügyi szűrőprogramot indít. A budapesti lakókat ingyenes szűrővizsgálatokkal várja az Egészséges Budapest szűrőbusza, május 2. és június 16. között, Budapest-szerte több helyszínen.

Az Egészséges Budapest szűrőbuszának szolgáltatásai ingyenesek, de előzetes regisztrációhoz kötöttek. A pontos helyszínek és időpontok, valamint a regisztrációs felület az eseményeknél található.

A buszon az alábbi vizsgálatok érhetők el, szakorvosi tanácsadással:

 • Ultrahangvizsgálat

  Ultrahangvizsgálat

  A hasat és a kismedencét vagy a nyaki lágyrészt érintő vizsgálat az adott területek kóros elváltozásainak korai felismerésére szolgál.

 • Mellkasi röntgen

  Mellkasi röntgen

  A leggyakrabban használt eszköz a mellkasban található szervek eltéréseinek kimutatására szolgál.

 • EKG

  EKG

  A szív elektromos tevékenységének felméréséből fény derülhet legfontosabb szervünk hibás működésére, esetleges károsodásaira.

 • Melanóma szűrés

  Melanóma szűrés

  A bőr felső rétegének rosszindulatú elváltozásainak időben történő felfedezésével halálos kimenetelű betegségek előzhetők meg.

 • Boka-, kar- és ortopédiai vizsgálat

  Boka-, kar- és ortopédiai vizsgálat

  Az érrendszer aktuális egészségi állapotáról ad átfogó képet, valamint kimutatja a testtartással és az ízületekkel kapcsolatos problémákat.

Foglaljon időpontot!

Az Egészséges Budapest szűrőbusz program első hét napja alatt több mint 1700 látogatót szűrtünk le, és mintegy 9 ezer vizsgálatot végeztünk el. A program keretében ellátogattunk a Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei és a Pesti úti Idősotthonába is, ahol az egészségügyi szakemberek a helyi szakápolók segítségével kifejezetten az otthon lakói számára végeztek szűréseket, vizsgálatokat.

Az Egészséges Budapest Facebook-oldalán minden alkalommal aktuális tájékoztatást talál az aznapi szűrésekről, a plusz lehetőségekről és a regisztráció nélkül igénybe vehető szolgáltatásokról. Minden nap rendelkezésre állunk olyan kapacitással, amik az előzetes regisztrációval nem lettek lekötve. Így a kapacitások figyelembevételével a helyszínre előzetes regisztráció nélkül érkezők is sorra tudnak kerülni.

A regisztráció során, az adott helyszínhez tartozó linken csak az adott helyszínen és napon igénybe vehető szűrési lehetőségek közül lehet választani.

CT/MR vizsgálat 7 napon belül, minden budapestinek

A nemzetközi összehasonlításban – a magyarországi helyzethez hasonlóan – Budapesten is magas a daganatos megbetegedések száma és aránya. Riasztó adat, hogy a halálozások negyedének hátterében itt is daganatos megbetegedések állnak.

A jó hír viszont az, hogy a daganatos megbetegedések nagyobb részben korai szűréssel és kezeléssel megelőzhetők vagy gyógyíthatók. Ezért a Fővárosi Önkormányzat 7 napon belül CT- vagy MR-vizsgálattal segít minden budapesti lakosnak, amennyiben felmerül daganatos betegség gyanúja vagy daganatos betegséggel kezelés alatt áll.

Bővebben

Hogyan éljünk 5 évvel tovább?

A Budapest TE meg ÉN podcastban Dr. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakmenedzser, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi szaktanácsadója volt a vendég, akivel többek között arról beszéltünk, egyéni és társadalmi szinten mit kell megtennünk, hogy +5 évet nyerjünk mindannyian.

A beszélgetés során szó esett a budapestiek általános egészségügyi állapotáról, a szűrővizsgálatok fontosságáról, az egészséges életmódhoz vezető apró, mégis nagyon fontos lépésekről. Végig vettük továbbá, hogy

 • milyen vizsgálatokat lehet majd elvégezni a szűrőbuszokon,
 • mit jelent a betegút-menedzsment, és milyen módon finanszírozza a kiépítését a főváros,
 • illetve hogy ezeken kívül milyen vizsgálatokra kellene rendszeresen eljárni a nőknek és a férfiaknak.
Bővebben

Ajánló

CT- és MR-program

Aktív Budapest

Esélyteremtő Budapest

Utoljára módosítva: 2024. 06. 12.
|
Létrehozás dátuma: 2024. 04. 26.