Döntöttek a budapestiek: az Utcajogász Egyesület lett Az Év Fővárosi Civil Szervezete

​​​2022. december 1-31. között szavazhattak a budapestiek arról, hogy a 10 jelölt civil szervezet közül melyik viselhesse Az Év Fővárosi Civil Szervezete” címet 2023-ban. Az évente adományozott díjat első alkalommal az Utcajogász Egyesület nyerte el. 

A Fővárosi Önkormányzat 2022-ben alapította “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő címet, amelyre minden évben pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A beérkezett pályázatokat a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált, és az adott évben nem pályázó szervezetek rangsorolhatják, majd az ő véleményüket figyelembe véve a főpolgármester bocsátja legalább 30 napra online szavazásra a legjobb 10-et. Minden évben a budapestiek szavazhatják meg, hogy az adott évben pályázók közül melyik civil szervezet járult leginkább hozzá tevékenységével Budapest fejlődéséhez és az itt élők jólétéhez.

A győztes civil szervezet az Utcajogász Egyesület lett, tevékenységüknek jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalomban részesülnek és a Városháza szimbolikus kulcsát kapják meg. Emellett egy éven keresztül használhatják kommunikációs anyagaikban, illetve médiamegjelenéseikben a címet. 
A jogrendszer igazságtalanságai ellen 12 éve küzdő Utcajogász Egyesület az egyetlen olyan jogvédő civil szervezet ma nemcsak Budapesten, hanem egész Magyarországon, amely kifejezetten a rossz anyagi körülmények között élő emberek jogi ügyeivel foglalkozik. A szervezet fő tevékenysége a jogi segítségnyújtás a szegénységben, főleg hajléktalanságban vagy rossz lakhatási körülmények között élő emberek számára. Tagjai vallják, hogy a jogérvényesítés lehetősége annak is jár, akinek nincs pénze ügyvédet fogadni. 

Havonta átlagosan nyolcvan ember keresi fel az Utcajogászt e-mailben, telefonon vagy személyes ügyfélfogadásukon, azaz egy évben közel ezer ügyben segítenek. Hiánypótló tevékenységük minden budapesti lakos jólétéhez hozzájárul, hiszen, ahogy pályázati anyagukban írják, a mélyszegénység problémája mindannyiunk problémája és felelőssége, nem csak azoké, akiket az konkrétan érint.



Első alkalommal 2022. szeptember 19. és október 16. között pályázhattak civil szervezetek a címre, majd az összes benyújtott pályázat közül a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált szervezetek rangsorolása alapján kiválasztott legjobb 10 közül szavazhatott egyre december 1-31. között minden 14. életévét betöltött budapesti érdekeltségű (Budapesten élő, tanuló vagy dolgozó) személy.

A következő 10 szervezet pályázatára lehetett szavazatot leadni: 
A díjat 2023. február 1-jén adja át Karácsony Gergely főpolgármester az Utcajogász Egyesületnek, ezt követően a címet 2024. február 1-jéig használhatják.