Társadalmi egyeztetést indítunk “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő cím alapításáról

​​​​
Budapest Főváros Önkormányzata társadalmi egyeztetésre bocsátja “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő cím alapításáról szóló koncepciót. 

A Fővárosi Önkormányzat „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” elnevezéssel elismerő cím alapítását tervezi. A cím adományozásának célja, hogy a Fővárosi Önkormányzat elismerésben részesítse azt a civil szervezetet, amely a város életének, fejlesztésének aktív résztvevője, és kiemelkedő teljesítményével vagy újszerű tevékenységeivel hozzájárul a főváros élhetőségéhez.
 
A társadalmi egyeztetésre bocsátott koncepció szerint a cím egymillió forintos pénzjutalommal és a Városháza szimbolikus kulcsának átadásával jár, és annak a szervezetnek adományozható, amely legalább egy éve kiemelkedő munkát végez a fővárosban, tevékenységével hozzájárult Budapest lakosságának jólétéhez, a főváros fejlődéséhez és élhetőségéhez. Az elismerő cím évente egy szervezetnek adományozható. Adományozásának célja, hogy az eredményesen működő civil szervezetek visszajelzést kapjanak a közösségtől, és a civil szektor sokszínűségét a nyilvánosság minél szélesebb körben megismerje és elismerje. A cím minden évben széleskörű társadalmi egyeztetést és online szavazást követően kerülne átadásra. 

A koncepcióval kapcsolatban 2022. május 6-ig van lehetőség az írásbeli vélemények, hozzászólások megküldésére a civiliroda@budapest.hu elektronikus levelezési címre. Annak érdekében, hogy a lehető legrészletesebben megvitathassuk a felmerülő kérdéseket, minden érdeklődőt várunk egy másfél órás online konzultációra 2022. május 3-án délután 13:00 órakor. A konzultáció valamennyi érdeklődő számára nyitott, erre a hivatkozásra kattintva lehet a beszélgetéshez csatlakozni. További részletekről a meghívóból lehet tájékozódni, amelyet ide kattintva lehet letölteni. Az eseményről a jegyzőkönyv elkészítése érdekében kép- és hangfelvétel készül. 

A koncepció véleményezését követően - az észrevételeket, megjegyzéseket, javaslatokat figyelembe véve - május második felében tervezzük a rendelet módosításának kodifikált szövegét társadalmi egyeztetésre bocsátani, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2022. júniusi ülésén elfogadhassuk azt. Ezt követően az elismerő címre augusztusban nyílhat meg a pályázati lehetőség. A Fővárosi Civil Adatbázisban regisztrált szervezeteknek lesz lehetőségük a pályázatok véleményezésére és rangsorolására, a Fővárosi Önkormányzat a civil szervezetek véleményét figyelembe véve választja ki tervezetten az ősz folyamán a 10 legjobb pályázatot, melyeket 30 napra a budapesti lakosok számára nyitott, online szavazásra bocsát. Az elismerő cím először 2023. február 1-jén kerül átadásra. ​

Köszönjük, ha meglátásaikkal segítik egy olyan elismerő cím létrehozását, amely a civil társadalom szempontjait és igényeit a lehető legjobban magában foglalja! 

Az “Év Fővárosi Civil Szervezete” elismerő címről szóló koncepciót ide kattintva érhetik el.

Adatkezelési tájékoztatónkat ide kattintva érhetik el.

Frissítés 2022. május 27.: A szóbeli egyeztetésről készült jegyzőkönyvet erre a linkre kattintva ​lehet letölteni.