Így segít a Főváros a hőség enyhítésében

Ivókutakkal, vízosztással, a járművek intenzív klimatizálásával és a strandok meghosszabbított nyitvatartásával is segítik a budapestieket a Fővárosi Önkormányzat intézményei. Karácsony Gergely főpolgármester a hőségriadó elrendelésére is számítva utasította a főváros vállalatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a kánikula elviselhetőbbé tétele érdekében.

A klímaváltozás hatására Budapesten is egyre gyakoribbak és egyre hosszabbak a hőséggel sújtott időszakok, amelyek a lakosságot és a városba érkező látogatókat is megviselik. Ebben a helyzetben a városvezetés és a budapesti közszolgáltatók közösen keresik azokat az újszerű megoldásokat, amelyekkel a rendelkezésre álló keretek mellett is hozzájárulnak az élhető Budapest megteremtéséhez és fenntartásához.


Palacktöltés ivókútból


Ivókutak, vízosztás

A BKK három helyszínen oszt vizet július 20-án, szerdán és július 21-én, csütörtökön, mindkét napon 11-13 óra között: a Deák Ferenc téren, a Széll Kálmán téren és a Keleti pályaudvarnál. A Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a kifejezetten rendkívüli helyzetekre kialakított vízosztó tartállyal ellátott utánfutót, ami vasárnapig kint lesz a Deák Ferenc téren, ebből bárki a saját kulacsába tölthet vizet egész nap. A vízadagoló saját tartályában 700 liter ivóvíz áll a járókelők rendelkezésére.

A FŐKERT-tel és a Fővárosi Vízművekkel közösen a már meglévő ivókutak mellett idén újabb kutakat alakítunk ki a város több pontján, ezzel is arra ösztönözzük a lakosságot, hogy palackos vizek vásárlása helyett töltsék újra kulacsaikat. A BudapestGO alkalmazásban bekapcsolható a szűrők menüpontnál az ivókút funkció, amely a városban található ivókutakat mutatja.


Locsolóautók


Locsolás a hőség ellen

Az FKF locsolóautói a hőségriadó időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban, műszakonként jellemzően 20 gépjárművel locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban az FKF mosó célgépei elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka pedig a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, hogy a munkagépek a lehető legkisebb mértékben akadályozzák a forgalmat. Az FKF locsolóautói az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, a felhevült aszfaltot egy időre 6-8 fokkal hűtve le. Ez csökkenti a lakosság hőérzetét, valamint leköti a port és a polleneket.

A célgépek a legutóbbi hőségriadó alatt (június 26. és július 5. között) összesen 3 461 üzemórában 20 926 m3 vizet locsoltak szét a közterületeken a por és pollen megkötésére, továbbá az aszfalt és a levegő hőmérsékletének csökkentésére.

 
Gyógyfürdők

2022. július 20-23. között a Rudas és a Dandár kivételével a fürdőink és strandjaink egységesen este 20 óráig tartanak nyitva.


Locsolóautó a villamossínen

Közlekedés

Az új járműbeszerzéseknek köszönhetően a villamos, trolibusz és autóbusz ágazatban is folyamatosan növekszik a klímaberendezéssel ellátott járművek száma. Ezek a nyári hőségben is megbízhatóan üzemelnek, és szinte problémamentesen biztosítanak megfelelő hőmérsékletet utasterükben és a járművezetők számára egyaránt. A műszaki szolgálat mindent elkövet, hogy a klímaberendezések a lehetőségekhez képest a legjobb hatásfokkal üzemeljenek ezekben a járművekben is. Valódi megoldást a túlkoros járműpark folyamatos cseréje jelent majd.

A metrómegállókban és az utasforgalmi terekben a szellőztető-berendezéseket a legnagyobb fokozaton működtetik. Az M3 metróvonal utasforgalom számára nyitott állomásain (Göncz Árpád városközpont, Forgách utca, Gyöngyösi út, Újpest-városkapu és Újpest-központ) ivókutak állnak az utazóközönség rendelkezésére. Az ivókutak működését napi szinten ellenőrzik, esetleges meghibásodás esetén a javításokat soron kívüli elvégzik.