Budapesten tegnap több ponton egyértelműen megemelkedett az aeroszolszennyezettségi szint

​A PM2,5 szennyezettséget folyamatosan mérő műszerek közzétett fővárosi adatai alapján, az elmúlt időszak 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak – a WHO ajánlás (25 µg/m3) fölötti értékeket kiemeléssel jelöltük:

Dátum

XVIII. ker. Gilice
tér

II. ker.
Széna
tér

VIII. ker.
Teleki
tér

II. ker.
Pesthidegkút

XV. ker. Kőrakás
park

XI. ker.
Kosztolányi
tér

 

µg/m3

2020.10.20.

13

13

n.a.

12

19

-

2020.10.21.

11

22

n.a.

16

24

-

2020.10.22.

18

14

n.a.

15

31

-

Dátum

XIII. ker.
Honvéd-telep*

V. ker.
Erzsébet
tér

X. ker.
Gergely
utca

XXII. ker.
Budatétény

XXI. ker.
Csepel, Szent István út

IV. ker.
Káposztás-megyer

 

µg/m3

2020.10.20.

16

18

15

7

-

-

2020.10.21.

23

26

19

8

-

-

2020.10.22.

27

30

26

10

-

-

- : nincs PM2,5 mérés; n.a.: nincs adat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma a légszennyező anyagok további dúsulása várható, majd szombaton a légszennyező anyagok koncentrációja még tovább fog növekedni. Vasárnap napközben kismértékben javulhat a levegőminőség, míg a következő hét elején átmenetileg javulhat, majd a légszennyező anyagok koncentrációja ismét növekedni kezd.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet, ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén egyhangúlag döntött 193/2020.(02.26.) számú határozatával arról, hogy „önként vállalt közcélú tájékoztatási feladataként tájékoztatást ad a Budapest Portálon arról, ha a környezeti levegő Budapesten folyamatosan vizsgált PM2,5 szintje – az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat közzétett adatai alapján – jellemzően meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete egy napi határértékre tett ajánlását".

Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, melyeknek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben van szemcseméretükkel – a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebb hatású azok 2,5 μm-nél is kisebb része, a PM2,5.

A PM2,5 aeroszol légszennyező anyagra vonatkozóan jelenleg sem a vonatkozó EU irányelv, sem az alapján a vonatkozó magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó követelményt, csak egy évre vonatkozó határértéket (utóbbi 2020. január. 1-jétől 20 µg/m3).

Ugyanakkor az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a jogalkotók  számára javasolta a PM2,5 napi határértékének 25 µg/m3-ben való meghatározását, ami évente 3-nál több alkalommal nem léphető túl, továbbá javasolta az egy évre vonatkozó követelmény 10 µg/m3-ben való meghatározását is.

A 10 mikrométernél nagyobb aeroszolrészecskéket a légutak természetes védekező működése kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba.

Ennél még veszélyesebb hatású a 2,5 mikrométernél (μm) kisebb ú.n.: „kisméretű szálló por" frakció. A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszolrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.

A jelenlegi járványügyi helyzetben további kihívást jelenthet a budapesti légszennyezettségi szint is, ugyanakkor mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható, mint az átlagos munkanapokon megszokhattunk, ezért a figyelem – a meteorológiai körülményeket túl – a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelés felé fordul, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további
74 településén.

Mivel a fővárosi légszennyezettségi helyzet kialakulásához kimutathatóan hozzájárul az agglomerációs települések légszennyező hatása is, így erre tekintettel külön köszönjük, ha a budapesti agglomeráció településein élők, illetve ezen települések helyi önkormányzatai is figyelemmel követik, illetve közreműködnek a – saját településükön, szűkebb környezetükön túl – fővárosi légszennyezettségi helyzet javításában is.

A megnövekedett koncentráció esetében – a jelenlegi járványügyi helyzettől függetlenül is az őszi, téli időszakban – elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék az esti és hajnali szellőztetést, inkább a kora délutáni, 12-15 óra körüli időszakban szellőztessenek és a szabadban való tartózkodást is lehetőség szerint erre az időszakra tervezzék.

A kialakult állapotra a Nemzeti Népegészségügyi Központ is felhívta a figyelmet, javasolják, hogy „az érzékeny lakosságcsoportba tartozók, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését mérsékeljék".

Már jeleztük, hogy a jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet, ugyanakkor megjegyezzük, hogy a budapesti szmogriadó - forgalomkorlátozással is járó - riasztási fokozatában a főpolgármester azon gépjárművek Budapest főváros közigazgatási területén való használatának korlátozását vagy közlekedésének tilalmát fogja elrendelni, amelyek nem tartoznak a Budapest Főváros szmogriadótervéről szóló 69/2008. (XII. 10.) önkormányzati rendelet 10-10/A. §-ban meghatározott kivételek közé; gyakorlatilag azon gépjárművek közlekedhetnek majd ilyen esetben, amelyeknek forgalmi engedélye a következő környezetvédelmi osztályt jelölő kód valamelyikét tartalmazza:

„5"(az „5E", „5N", „5P", „5Z" is), „6", „9", és

„14" (ha a gépjármű hajtóanyaga a forgalmi engedély adata szerint benzin), „15", vagy „16".

A kivételként meghatározott környezetvédelmi osztályok újabb felülvizsgálata legkésőbb 2022. első negyedévében válik időszerűvé.

A frissülő információk a Budapest Portálon (http://budapest.hu/Lapok/szmog.aspx )

További hiteles tájékoztatás:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján: mérési eredményekről és további információkról:

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján: