Élhető és fenntartható városok: Cities-4-People (Városok az emberekért)

A Fővárosi Közgyűlés 1213/2016. (VIII.31.) számú döntésével jóváhagyta a Fővárosi Önkormányzat kedvezményezettként való részvételét a „Városok az emberekért (Cities-4-People)” című projektben. A projekt 2017. június 1-jével indult, időtartama 36 hónap (2017. június – 2020. május).

A Cities-4-People (C4P) c. projekt célja a közösségi tervezésen keresztül olyan emberközpontú közlekedési fejlesztések támogatása, amelyek során újfajta modellek jönnek létre a városi közlekedésben érintett szereplők (pl. lakosság, szállítmányozók) igényeinek figyelembevételével. A projekt 5 európai város (Trikala, Hamburg, Oxfordshire megye - Oxford, Isztambul – Üsküdar, és Budapest) helyi, kerületi szintű közlekedéssel kapcsolatos közös kihívását kívánja megoldani.

Konzorciumvezető, és Koordinátor: Koppenhágai Üzleti Iskola (Copenhagen Business School, CBS). További szakmai partnerek: University College London, HafenCity University Hamburg, Stichting WAAG Society, Q-Plan International, Istanbul University, White Research.

Budapesti partnerség: Fővárosi Önkormányzat, Budapesti Közlekedési Központ Zrt., és Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI).

Fővárosi Önkormányzat a projekt szakmai tartalmáért felel, illetve kommunikációs és projektmenedzsment feladatokat lát el. A BKK Zrt., kapcsolt harmadik félként vesz részt a projektben, közösségi közlekedést érintő kutatási vagy innovációs feladatot valósít meg, valamint szakértői tevékenységet lát el. A Projekt összköltsége: 3 999 937 Euró.

Budapest a 4. munkacsomagot koordinálja: „Teszt (pilot) és a fejlesztés széles körben történő alkalmazásának elősegítése”, illetve a 2. munkacsomagban „Városok az emberekért Mobilitási közösségek és eszközök kialakítása” kap hangsúlyos szerepet. Budapest a pilot területét a Duna partok közelében jelölte ki: I. kerület Batthyány tér – XI. kerület Műegyetem rakpart közötti területet.

A fenntartható mobilitási innovációk révén javítani szeretnénk a városok élet körülményét. Kiemelt projektcélok: új irányok meghatározása a produktív, fenntartható, rugalmas és befogadó uniós városok létrehozása érdekében. A projektben szereplő városok közös és legfőbb célja: a stakeholderek (érintett csoportok) és a helyi lakosság bevonása a Lakossági Mobilitás Közösség (Citizen Mobility Community) létrehozásában, a Lakossági Mobilitási Műhely (Citizen Mobility Lab) életre keltése, Lakossági Mobilitási Alkalmazás (Citizen Mobility Kit) megismertetése és elterjesztése, a közösségi közlekedés megreformálása, az újítások - első ún. „eredménytermékek értékelése” (Core-Outcome Set) által.

Alkalmazott módszertan: az emberközpontú közösségi közlekedés fejlesztése (POTM), amely figyelembe veszi a lakosság igényeit a közlekedés javításának és a városi fenntarthatóság növelésének céljából.

Az aktív polgári szerepvállalás viszonylag új megközelítés Magyarországon. Néhány budapesti kerület már korábban megkezdte a lakosság aktív bevonását. Budapest Főváros Önkormányzatának döntéshozói, az Okos Város (Smart City) jövőkép megalkotása kapcsán, Budapest 2030 Hosszú Távú Városfejlesztési Koncepciójának alapelveit (VFK) követve, bíznak a lakossági bevonású projektek kivételes és újszerű erejében.

Projektcsapatunk segítségével, a helyiek nyilvános fórum keretein belül újra gondolhatják a közösségi tereket. A nyilvános fórum létrejöttét követően, annak a nyitott Lakossági Mobilitási Műhely ad majd otthont.

A szemléletváltás 2-3 évet is igénybe vehet, Budapesten az új, alulról építkező, lakossági bevonáson alapuló megközelítés követői hosszú út elé néznek. A lelkes budapesti csapat kíváncsi arra, hogy a közösségi bevonáson alapuló, alulról építkező megközelítés mennyire lehet sikeres a Budapest mobilitását érintő kihívások megoldásában.

A Cities-4-People projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával valósul meg a 723194 sz. Támogatási Szerződés alapján.

A projektről bővebb információk a www.cities4people.eu oldalon érhetők el.

 

Kattintson a képre a nagyobb változathoz!

Mobilitási Pont szolgáltatások rövid leírása
Autómegosztó szolgáltatások:

MOL Limo – Van autód.

Budapest legnagyobb közösségi autómegosztó szolgáltatása. 450 autónkkal biztosítjuk, hogy mindig kéznél legyen egy MOL Limo. Jelenleg ezeket a típusokat találod meg a flottában: Volkswagen eUp (100 db), Volkswagen Up (300 db) és Mercedes A-osztály (50 db).

Elérhetőségek:
Honlap
Facebook
Ügyfélszolgálat telefonszáma: +36 1 886 4444

Egy app és mehetsz!
Android
iOS

GreenGo

A GreenGo, Budapest első e-carsharing szolgáltatása a saját autó előnyeit adja annak kényelmetlenségei nélkül. A kizárólag elektromos autókból álló flotta segít, hogy a városban csökkenjen a közlekedés okozta környezetterhelés.

GreenGo applikáció letöltés:

Elérhetőségek:
Honlap
E-mail
Technikai segítségnyújtás: +36 1 885 2015
Ügyfélszolgálat és nyitvatartás:
1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 15. (bejárat a Madách Imre út 7. felől)
Nyitvatartási idő: hétfőtől – péntekig 10-18h

Kerékpármegosztó szolgáltatások: 

MOL Bubi

A MOL Bubi közbringarendszer környezettudatos, gyors és kényelmes alternatívát kínál a belvárosi közlekedéshez. Használatához különböző típusú jegyek, bérletek és bérletre váltható kuponok vásárolhatók.
Érvényes jeggyel vagy bérlettel a MOL Bubi bringák használata az első 30 percben minden egyes alkalommal díjmentes. 30 percen túli folyamatos használat esetén külön használati díjat is kell fizetni, melynek összege a túlhasználat idejétől függően fokozatosan emelkedik.

Ha csak kipróbálná a MOL Bubit, vagy rövidebb ideig szeretné használni a kerékpárokat, válasszon a jegyek közül, amelyeket könnyen megvásárolhat az érintőképernyős MOL Bubi termináloknál vagy a MOL Bubi mobilapplikáció segítségével.

Ha hosszabb ideig és rendszeresen szeretné használni a MOL Bubit, válasszon a bérletek közül.

Elérhetőségek:
Honlap
Ügyfélszolgálat: (Call Center): +36 1 3 255 255, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 19-21.
E-mail

Donkey Republic
 
A gyakran kerékpáros fővárosként emlegetett Koppenhágából induló privát bicikli megosztó, a Donkey Republic 2017 óta van jelen Budapesten. Azért dolgozunk, hogy minél több embert bringára ültessünk és hogy minőségi közlekedési szolgáltatást nyújtsunk autós forgalomtól fulladozó városokban. Célunk, hogy megmutassuk, hogy van biciklis tömeg és hogy biztonságos biciklis infrastruktúra kialakításával a biciklizők száma nő, a forgalmi dugók csökkennek és a városok kivirágoznak, élhetővé és jobban használhatóvá válnak.

Így működik: 
A Donkey biciklik a Donkey Republic applikáción keresztül érhetőek el, azzal nyithatóak és zárhatóak.

  • Töltsd le a Donkey app-ot (iOS és Android)
  • Válassz havi tagságot, vagy bérelj anélkül
  • Bérlés közben a Donkey-t bárhol, bármikor ki- és lelakatolhatod
  • A bérlés végén keress egy virtuális lerakó pontot az app-on
  • Tekerd oda a Donkey-t és kattints a "Bérlés vége" gombra.

Miben más a Donkey Republic más megosztókhoz képest:
A bérlés végén a Donkey bicikliket a városban elérhető több száz lerakó pont egyikén lehet csak lerakni. Ezek a pontok az applikáció térképén sötét pin-nel vannak jelölve. Célunk, hogy ezzel rendezetten tartsuk a várost, és hogy biztosítsuk felhasználóink számára, hogy mindig legyen a közelben bringázásra kész Donkey.

Elérhetőségek:
Honlap
Ügyfélszolgálat (telefonon: vasárnaptól - csütörtökig 9 – 17, pénteken és szombaton 9 – 19h)
E-mail

Elektromos rollermegosztó:

Lime elektromos roller

A Lime Európa-szerte nyújt felhasználói számára intelligens elektromosroller-megosztó megoldásokat. A felhasználók az App Store-ból vagy a Google Play-ből egyaránt letölthetik a Lime alkalmazását, mellyel könnyedén megtalálhatják és feloldhatják a hozzájuk legközelebbi, szabad, beépített GPS rendszerrel és automata zárszerkezettel felszerelt e-rollert. Az e-rollermegosztó szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy dokkolóállomások nélkül működik, így a felhasználók a pilot kijelölt területén gyakorlatilag bárhol felvehetik vagy letehetik a rollereket.

Elérhetőségek:
Honlap
Facebook
Instagram

 
A Mobilitási Ponton található szolgáltatásokkal kapcsolatban a C4P@budapest.hu e-mail címre várjuk a felhasználók és a lakosság visszajelzéseit!