SOLSUN

Budapest Főváros Önkormányzata mint partner vesz részt a SOLSUN (Sustainable Outdoor Lighting & Sensory Urban Networks) c. innovációs projektben, melynek célja az intelligens városi infrastruktúra kialakítása a városi közvilágítási rendszer költséghatékony és fenntartható hasznosításával.

A 2015 tavaszán indult, a Climate-KIC európai innovációs partnerség által finanszírozott két éves projekt konzorciumát az angol EnLight® cég vezeti, további tagok Budapest Főváros Önkormányzatán túl a British Telecom, a PANNON Pro Innovációs Kft., és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

Egy budai forgalmas útszakasz lesz az EnLight díjnyertes technológiájának budapesti bemutató helyszíne. Itt a közvilágítást biztosító lámpatesteken alacsony költségvetésből kiépíthető intelligens szenzorok kerülnek elhelyezésre és tesztelésre a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. szakmai közreműködésével. A szenzorok segítségével egy újszerű technológiai megoldással csökkenthető a lámpatestek energiafelhasználása, továbbá értékes adatokkal szolgálhatnak akár veszélyhelyzetekben is a levegő minőségét, a forgalmat, a zajszintet, a páratartalmat, hőmérsékletet stb. illetően. Az összegyűjtött információból levont következtetések támogathatják a városi forgalom szervezését, valamint a városokban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését.

David Aarons, az EnLight műszaki igazgatója szerint "a SOLSUN a köz- és magánszektorból, illetve az egyetemi környezetből érkezett partnerek tudására építő erős konzorcium, amely globálisan is hasznosítható eredmények előállítását tűzte ki célul. A projekt olyan technológiát mutat be, amely lehetővé teszi a városok számára a CO2 kibocsátás csökkentését a már meglévő közvilágítási infrastruktúrára és szenzorokra, valamint az élenjáró EnTalkTM kommunikációs platformra építve. Ezáltal a városi infrastruktúrák fejlesztését és azok hatékony működését segíti elő, a fejlesztést gátló magas beruházási költségek nélkül. Az "internet of things" technológia és a szenzorok kombinált alkalmazása lehető teszi a költséghatékony okos város technológiák használatát, így biztosítva a terjeszkedő városok számára a jövőt."

További információk a projekt angol nyelvű honlapján érhetők el: http://www.solsun.co.uk/index.php/solsun

 

A Sunsol projekt logója