Folyamatban

Kerékpáros fejlesztések városszerte

Azok is kerékpárra ülhetnek, akik eddig csak szerettek volna

Biztonságosabb és vonzóbb kerékpározás Budapesten

2020-tól az elfogadott stratégiai céloknak megfelelően, de évtizedes lemaradást behozva fogtunk a kerékpárosbarát útvonalak fejlesztésébe. 2024-ig 52 kilométer új kerékpárúttal és sávval foltoztuk be a töredezett hálózatot. A forgalmasabb főutakon védett kerékpársávokat alakítottunk ki, miközben Kelenföldtől Kispestig, Kőbányától Újpesten át Óbudáig építettünk kerületeket összekötő útvonalakat. További 450 kilométernyi utca forgalomcsillapításával segítettük, hogy gyerekektől idősekig többen kerékpározhassanak Budapesten – akár a mindennapokban vagy szabadidős célból.

Felgyorsítottuk a kerékpártárolók építését, rendet tettünk a rollerkáoszban, és sikertörténetté alakítottuk a Bubit. Fenntartható közlekedési fejlesztéseiért Budapest elnyerte az Európai Bizottság díját is.

A fejlesztések eredményei

 • Kiterjedt hálózat

  Kiterjedt hálózat

  A kerékpáros főhálózat hiányosságainak pótlása mellett a külvárosi és szabadidős kerékpáros hálózatot is fejlesztjük.

 • Biztonságos biciklizés

  Biztonságos biciklizés

  Védett kerékpársávokkal, a balesetveszélyes helyszínek átalakításával és forgalomcsillapítással tesszük biztonságosabbá a kerékpározást.

 • Mikromobilitási pontok

  Mikromobilitási pontok

  Létrehoztuk és folyamatosan bővítjük a Mobi-pontokat. Ezzel rendet tettünk rollerek parkolásában és kerékpártárolókat is építettünk.

Elérhetőbb kerékpározás mindenkinek

A kerékpáros közlekedést nemcsak az utakon tehetjük vonzóbbá. A kerékpártárolási lehetőségek növelése, a digitális kerékpáros útvonaltervező fejlesztése, a kerékpárszállítás feltételeinek bővítése a BKK járatain vagy a közbringarendszer megújítása is segítenek biciklire ülni azoknak, akik addig csak szerettek volna.

Kapcsolódó kerékpáros fejlesztések

 • B+R parkolók

  B+R parkolók

  A kiemelt közösségi közlekedési vonalak mentén közel megdupláztuk az elérhető fedett kerékpártárolók számát.

  Bővebben
 • Kerékpárszállítás BKK járatokon

  Kerékpárszállítás BKK járatokon

  Egyre több tömegközlekedési járművön tesszük lehetővé a kerékpárszállítást.

  Bővebben
 • Kerékpártámaszok

  Kerékpártámaszok

  A B+R parkolók és a Mobi-pontok mellett kerékpártámaszokat és fedett kerékpártárolókat alakítunk ki.

Fejlesztések lépésről-lépsre

  BUBI

  Folyamatosan fejlesztjük a MOL Bubit

  2021-ben teljesen megújítottuk a MOL Bubi közbringarendszert, amelynek azóta egyre szárnyal a népszerűsége. Folyamatosan bővítjük a MOL Bubi szolgáltatásait, mely eredményeként már több mint 200 gyűjtőállomáson 2460 kerékpár használható.

  Bővebben

  Átgondolt tervek alapján fejlesztjük a kerékpáros közlekedést

  A kerékpározást nem önmagáért fejlesztjük, hanem egy egészséges város építőkockájának tekintjük. A kerékpározás környezetbarát közlekedési forma, ami hozzájárul a levegő- és zajszennyezés csökkentéséhez. Így az utcák és közterületek biztonságosabbak, zöldebbek és egészségesebbek lehetnek.

  Kerékpárforgalom a Nagykörúton

  Budapesti Mobilitási Terv 2030

  A 2019-ben szakmai és politikai konszenzussal elfogadott, 2023-ban frissített Budapesti Mobilitási Terv (BMT) egyik fontos célja, hogy a kerékpáros közlekedés arányát a városon belül megötszörözzük, így minden tizedik utazás biciklivel történjen Budapesten. Ez a cél is azt szolgálja, hogy Budapest élhető és fenntartható város legyen.

  A fejlesztéseknek két fő iránya van: a városi kerékpáros főhálózat hiányosságainak pótlása, valamint a meglévő hálózat biztonságának növelése. A biztonságos és közvetlen kerékpáros kapcsolatok növelésével lehet ugyanis a városi közlekedésben mindenki számára valós alternatíva a kerékpáros közlekedés.

  Bővebben

  Kerékpárforgalmi Főhálózati Terv

  Részletes szakmai munkára és társadalmi egyeztetésre alapozva kidolgoztuk Budapest Kerékpárforgalmi Főhálózati Tervét, ami meghatározza, hogy hol, mikor és hogyan kell fejleszteni a kerékpáros közlekedést a stratégiai célok elérése érdekében. A fejlesztéseket adatokkal alapozzuk meg.

  Bővebben
  Kerékpársáv festés a Villányi úton
  -

  Közlekedésbiztonsági fejlesztések

  Ahhoz, hogy többen válasszák a kerékpáros közlekedést, elengedhetetlen a kerékpározás biztonságának a növelése. Ez az egyik fő intézkedési pontja Budapest Közlekedésbiztonsági Stratégiájának is, melynek célja, hogy 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkentsük a halálos közúti balesetek számát Budapesten. Ezt a meglévő kerékpárutak biztonságosabbá tételével, a forgalmas sugárutak mentén védett kerékpársávok kialakításával, differenciált forgalomcsillapítással, valamint szemléletformáló- és oktató munkával érhetjük el.

  Bővebben

  Biztonságosabb kerékpározás Budapesten

  • Védett kerékpársávok

   Védett kerékpársávok

   2023-ban létrehoztuk Budapest első, oszlopsorral védett kerékpársávjait az Üllői úton, a Váci úton és a Szent István körúton.

  • Kisebb forgalom

   Kisebb forgalom

   A lakóövezetekben és a belvárosban az átmenő forgalom korlátozásával tesszük biztonságosabbá a gyalogos- és kerékpáros közlekedést.

  • Megfelelő sebességhatárok

   Megfelelő sebességhatárok

   A védtelenebb közlekedők biztonsága érdekében az út használatának és kialakításnak megfelelő sebességhatárokat alkalmazunk.

  További enbudapestem.hu hírek

  További közlekedési fejlesztések

  További fejlesztések
  • Előkészítés alatt

   Fonódó villamoshálózat 2030

   A Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a kötöttpályás közlekedés fejlesztése mellett, folyamatosan növelni kell a villamoshálózat hosszát és átjárhatóságát, a járművek számát, és a modern, alacsonypadlós, légkondicionált járművek arányát a flottán belül.

   Bővebben
  • Kész

   M3-as metró felújítás

   Új, modern külsőt kaptak a metróállomások. Akadálymentesítettük az összes megállót és modern biztonsági rendszereket építettünk ki.

   Bővebben
  Utoljára módosítva: 2024. 06. 13.
  |
  Létrehozás dátuma: 2024. 04. 17.