22 ezer vizsgálatot végeztünk el az Egészséges Budapest tavaszi szűrőbusz programjában


24 nap, 24 helyszín, 22 ezer elvégzett vizsgálat – így összegezhetnénk az Egészséges Budapest ingyenes szűrési programját, amellyel az elmúlt hetekben körbejártuk a fővárost. A Budapest Gyógyfürdői, a Kamaraerdei Idősek Otthona, a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete és az egészségügyi szolgáltató munkatársai a főváros polgárai számára ingyenes szolgáltatásokat nyújtottak, amelyhez hozzáadta szervezési munkáját a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Vállalat, valamint számos kerületi önkormányzat és fővárosi hatóság is.

Az április végén meghirdetett, május 2. és június 19. között megtartott programban regisztrációköteles és nem regisztrációköteles szolgáltatásokkal vártuk Budapest polgárait, amellyel egyaránt felkerestünk forgalmas csomópontokat, mint az Örs vezér tere vagy a Széna tér, de lakótelepi helyszíneket is, mint a Havanna vagy az Őrmező.

Az egészségügyi szolgáltató kamionjait labor, mellkasröntgen, melanómaszűrés, hasi ultrahang, boka-kar index, légzésfunkció vizsgálatokért lehetett felkeresni, míg a Magyar Vöröskereszt sátrát vérnyomás-, pulzus-, testtömeg-, testmagasság-, véroxigénszint-, látásélesség-, vércukor-, és koleszterinszint-mérésért valamint légzés tanácsadás bemutatóért. A Kamaraerdei Idősek Otthona demenciaszűrést végzett, valamint felvilágosítást nyújtott az időskorúak fővárosi ellátási lehetőségeiről. A Budapest Gyógyfürdői pultjánál gyógytorna bemutatót, reumatanácsadást vagy masszázst nyújtottak, de nyereményekért játszani is lehetett. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakemberei pedig az állomásainkra látogató hajléktalan személyeknek nyújtottak segítséget. Végigkísérte továbbá szűrési programunk 24 helyszínét egy felfóliázott BKV-busz, amely messziről láthatóvá tette az állomást, és az egészségügyi állomások mozgatásához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott.

Egyszerre volt öröm és szomorúság, hogy a meghirdetett időpontok szinte egy szempillantás alatt beteltek. Ezzel jelezve azt, hogy munkánkra szükség van, de azt is, hogy néha-néha úgy tűnt, az csepp a tengerben. Ezért is indította a Fővárosi Önkormányzat a CT-MR programját, hiszen a korai szűréssel és kezeléssel a daganatos betegségek megelőzhetők vagy gyógyíthatók.