A nemzeti összetartozásnak állít emléket a Gellért-hegyi Rózsakert


A Rózsakert a Fővárosi Önkormányzat megbízásából, Budapest 150. születésnapjának alkalmából került kialakításra az egykori Jubileumi park területén.

A budapestiek ezer szállal kötődnek a vidék Magyarországához, nincs olyan magyar település, amelyhez ne fűznének rokoni szálak valamely budapesti lakost. Budapest nincs a vidék Magyarországa nélkül, ahogy a vidék sincs Budapest nélkül. Ennek mementójaként a kertben elültetett, mintegy 3200 db rózsatő mindegyike egy-egy magyarországi települést vagy határon túli testvérvárost, régiót képvisel, Budapest rózsája Tarr István Ülő lány szobra mögött kialakított rózsaágyásba kapott helyet.

A város 150. születésnapján elültetett Rózsakertet 2024. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján adta át hivatalosan Karácsony Gergely főpolgármester.

"Ma 104 éve az ország lehajtott fejjel gyászolta a trianoni döntést. A fájdalom akkor egyesítette a nemzetet. Ma már a fájdalom sem. Úgy kell hát emlékeznünk Trianon sorstraumájára, hogy kimondjuk az igazságot az igazságtalanságról, de nem menekülünk a sérelmeink mögé a valóság és a jelen feladatai elől" – mondta el Karácsony Gergely, majd így folytatta: 

„Ebben, vagyis az ember és ember közötti, a magyart a magyarral összekötő hidak építésében, éppen a hidak városának, Budapestnek, a nemzet fővárosának van kiemelt feladata. 

Ezt a feladatát pedig leginkább példamutatással tudja beteljesíteni. Hogy példát mutat emberségből, elfogadásból. És ragaszkodással a szabadsághoz mindenekelőtt, ami a budapestiség lényegéhez tartozik. Budapesten mindenkinek szabadságában áll úgy szeretni a hazát, a várost, ahogy azt maga akarja. Lehet csendesen, lehet harsányan, lehet kritikusan, mert tudjuk, az összetartozás csak akkor lehetséges, ha senki, semmilyen ideológia nevében nem akarja megmondani, hogyan kell szeretni a hazát."

Mint a legtöbb rózsakertben itt is megjelennek a tavasszal és nyáron díszítő évelő növények is, amik változatos formájukkal, magasságukkal és virágdíszükkel nyújtanak intenzív élményt egész évben. A tervezett rózsafelületek a kerttörténeti jelentőségű sejtes-ágyások formavilágához illeszkedve hatszögletű formájúak, a Gellért-hegyi miliőbe illeszkedve, a gyepes rézsűn elszórtan találhatóak.

Az elültetett rózsafajok teljes listája

Alexandra Princesse de Lux. (110 db)
Amulet (97 db)
Anuschka Tantau (84 db)
Anne Duprey (55 db)
Ausgold (31 db)
Baby Blanket (67 db)
Bees Paradise Bernstein Tantau (34 db)
Bentheimer Gold (118 db)
Blush Winterjewel (37 db)
Burning Love (23 db)
Circle of Life Tantau (108 db)
Candlelight Tantau (18 db)
Capri Tantau (12 db)
Chippendale Tantau (12 db)
Creme Chantilly (97 db)
Dalli Dalli (34 db)
Diamant (39 db)
Escimo (72 db)
Gartenfreund (81 db)
Gebrüder Grimm (157 db)
Großherzogin Luise (65 db)
Herzogin Christiana (66 db)
Hotline (40 db)
Innocencia (63 db)
Jazz Tantau (90 db)
Kent Cover (44 db)
Knock Out (37 db)
Kosmos (32 db)
Königin Marie (31 db)
La Villa Cotta (52 db)
Lady Romantica (34 db)
Leonardo da Vinci (18 db)
Les Quatre Saisons (20 db)
Lions Rose (126 db)
Lusatia (42 db)
Mary Ann Tantau (84 db)
Medeo (68 db)
Milly (44 db)
Morning Sun Tantau (59 db)
Neon (44 db)
Orangerie (66 db)
Pacific (37 db)
Petticoat (54 db)
Pimprenelle (126 db)
Pomponella (63 db)
Portorož (108 db)
Rotilia (14 db)
Sophia Romantica (20 db)
Solero (83 db)
Sunny Rose (31 db)
Sweet Honey (106 db)
Tequila II (21 db)
Wellenspiel (21 db)
Rosa spinosissima (100 db)

Összesen: 3195 db

Gellért-hegyi