Újabb Budapest környéki agglomerációs település csatlakozhat rá a fővárosi szennyvízhálózatra


Pilisborosjenő csatlakozott a fővárosi szennyvíz agglomerációhoz, az európai uniós KEHOP program keretében ehhez épül ki most a megfelelő infrastruktúra. A projekt egy fontos és előremutató lépés, ha a budapesti régió előtt álló komoly kihívásokra adott válaszokat keressük.

Minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy Budapestet felkészítsük a XXI. század és a klímaváltozás jelentette kihívásokra. Mivel nagyon komplex problémáról van szó, erre csak összetett válaszokat lehet adni, aminek része a zöldterületek növelésétől kezdve a lakhatási probléma megoldásán át a közművek fejlesztéséig megannyi dolog. 

Budapest egyik legnagyobb problémája mára a várost körülvevő funkcionális városrészek szétterülése és túlnépesedése lett. A rendszerváltáshoz képest kétszer annyian laknak az agglomerációban, azonban jellemzően az ott lakunk-itt dolgozunk modellben. Ez rengeteg olyan problémát hoz felszínre, amit nem tud megoldani egyedül se a főváros, se egyenként a környező települések, kezdve az agglomerációs közműhálózat túlterhelésétől az autós ingázás jelentette zaj és légszennyezésig. 

Népességváltozás

Ezért is fontos lépés és a regionális gondolkodás egyik megvalósulásának jó példája, hogy lezárult a Budapest Főváros és Pilisborosjenő Község közös derogációs szennyvíz-elvezetési projektjének I. szakasza, amelynek keretében megépült a Zsófia utca – Aranyvölgy utcai főgyűjtő is. A közelmúltban Pilisborosjenő területén a meglévő szennyvíztisztító telep korszerűsítése és kapacitásbővítése vált szükségessé, de felújítás helyett a Belügyminisztérium 2018-ban jóváhagyta Pilisborosjenő község csatlakozását a fővárosi szennyvíz agglomerációhoz. A fejlesztés eredményeként a községben keletkező szennyvíz megfelelő tisztítási lehetősége biztosítva lesz az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepen, ami elegendő szabad kapacitással rendelkezik, hogy a Pilisborosjenőn keletkező szennyvizet fogadni és kezelni tudja. Azonban ennek érdekében a budapesti hálózat egyéb szakaszán fejlesztések váltak szükségessé: a Zsófia utca - Aranyvölgy utcai főgyűjtő kiépítése és a Pók utcai Szivattyútelep bővítése.

Pilisborosjenő

A projekt I. szakaszának összköltsége 1.096 milliárd forint, ebből 930,02 millió forint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül, a KEHOP-2.2.2-15-2016-00125 azonosító számú projekt keretében vissza nem térítendő európai uniós támogatás. A két szakaszban megvalósuló projekt befejezése KEHOP Plusz konstrukcióban várható. A projekt II. szakaszában pedig várhatóan ellkészülnek a szükséges pilisborosjenői és ürömi fejlesztések, valamint a III. kerületi Pók utcai Szivattyútelep bővítése.

 

 

Széchenyi