Elkészült az új zebra az Astorián


Akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet átkelni a felszínen a Rákóczi úton. Közel hat évtized után van itt újra zebra az Astorián, ezzel a Közösségi Költségvetés újabb népszerű ötlete valósult meg.

Több mint 60 éves adósságát törlesztette a Főváros: új gyalogoskapcsolat jött létre Budapest egyik kiemelt jelentőségű csomópontjában, az Astoriánál. A Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő gyalogátkelő használatával gyorsabban és akadálymentesen lehet átkelni a VII. és a VIII. kerületet elválasztó Rákóczi úton.

Az
Kép: Ungváry György/Fortepan
Elkészült
Kép: Bartha Dorka/Főpolgármesteri Hivatal

A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: az elmúlt időszakban új zebrák létesültek olyan forgalmas csomópontoknál, mint a Nyugati vagy a Blaha Lujza tér vagy éppen a Rákóczi út. Megfelelve a többször kifejezett lakossági igényeknek, a Főváros kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást.

Az új gyalogátkelőhely egyszerre szolgálja a nehezebben közlekedő idősek haladását, illetve a babakocsival közlekedők és a kerekesszéket használók biztonságos átkelését, de nagyon csomagokkal is sokkal egyszerűbbé teszi a közlekedést. 

Az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Az akadálymentesség szempontjából nagyon fontosak ezek a gyalogátkelők, és a budapestiek és az ide látogatók is szívesen és gyakran használják azokat, mert többet nem kell az aluljárón keresztül közlekedniük, ha át szeretnének jutni az út túloldalára. A Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházásnak köszönhetően így a korábbi több száz méteres kerülő nélkül, biztonságosan lehet átkelni a Múzeum körút és a Károly körút járdái között.

A beruházás révén nem csak jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve, de süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést, a Rákóczi úton új középsziget épült, amely elsősorban közlekedésbiztonsági szerepet tölt be, és a zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a korábbi helyénél előrébb került.

Az új, hiánypótló zebra kialakításába csak gondos tervezés és előkészítő munka után lehetett áprilisban hozzákezdeni. A régóta várt projekt megvalósításának teljes költsége összesen bruttó 40 millió forint volt, ez tartalmazza az útépítési munkákat és jelzőlámpa létesítését is – derült ki a BKK közleményéből

A gyalogosbarát fejlesztések részeként zajlik a munka az Örs vezér terénél, ahol az új gyalogátkelőnek köszönhetően gyorsabban, akadálymentesen lehet majd átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton a Sugárnál lévő HÉV-állomás, valamint az Árkád bevásárlóközpont között.