Elindult a második Budapesti Lakógyűlés – fókuszban Rákosrendező és a kerületi szakrendelők


A Budapesti Lakógyűlés célja, hogy megvédjük a város egyik legértékesebb fejlesztési területét, Rákosrendezőt, és hogy megóvjuk azokat az egészségügyi szakrendelőket, amelyek a budapestiek egészségét szolgálják.

A beleszólás jogát, lehetőségét és eszközét adjuk a budapestieknek – a Lakógyűlésen a városlakóknak lehetősége van kiállni a városért, és érdemben formálni Budapest jövőjét. Az első, 2023-as szavazás döntött például a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjéről is, és ez hatalmazta fel a Fővárost, hogy pert indítson az igazságtalanul elvont többletadók miatt. 

A második Lakógyűlésen két témában és összesen négy kérdésben lehet szavazni. Az első három kérdés Rákosrendező fejlesztését érinti, míg az utolsó a szakrendelők államosításáról szól. 

Budapest értékes fejlesztési területét, Rákosrendezőt a kormány egyeztetés és versenyeztetés nélkül adná oda egy egyesült arab emírségekbeli befektetőnek, hogy ott toronyházakat, luxuslakásokat, turisztikai célú épületeket építsen. Márpedig csakis a budapestiek dönthetnek arról, hogy Rákosrendezőn Parkváros, vagy „mini-Dubaj” épüljön. 

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb fővárosi egészségügyi fejlesztése a kerületi járóbeteg ellátásban zajlott. Ugyan a kormány jelenleg letett a kerületi szakrendelők államosításáról, de a téma bármikor újra napirendre kerülhet. Pedig a szakrendelők kulcsszerepet játszanak abban, hogy a budapestieknek visszaadjuk azt az öt évet, amennyivel más európai nagyvárosokban tovább élnek az emberek. A budapestiek egészségügyi ellátásáról sem dönthet más, csakis a budapestiek.

Az április 2. és 28 közötti szavazáson részt vehet minden 14 év feletti, budapesti lakcímmel vagy tartózkodási címmel rendelkező polgár. Szavazni online lehet a lakogyules.budapest.hu oldalon az email cím visszaigazolása után, vagy ha személyesen szeretnél szavazni, azt a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (1052 Budapest, Bárczy István utca 1-3.) teheted meg, hétfő-csütörtök 8:00-16:30 között, péntek 8:00-14:00 között! 

A további információk itt érhetőek el