Flórián téri felüljárók felújítása – még az idén elindulhatnak a munkálatok


A Fővárosi Közgyűlés márciusi ülése döntött a beruházás megvalósításához szükséges források biztosításáról, így várhatóan még az idén elkezdődik a Flórián téri felüljárók felújítása. A naponta több tízezer jármű haladását biztosító felüljáró rekonstrukciója 2025-ben fejeződhet be.

A felújításhoz szükséges pénzügyi hátteret a március elején lezárult a maratoni hosszúságú e-jegy rendszerhez kapcsolódó per ítélete biztosítja. E szerint a több mint 10 milliárdos veszteségből a Budapesti Közlekedési Központ az előleget és kamatokat kapja vissza, mintegy 2,3 milliárd forintot. Ebből az összegből indulhat a Flórián téri felüljáró felújítása.

A több mint negyven éve épült, két hídból álló, a Szentendrei utat és az Árpád hidat összekötő építmény rekonstrukciójára azért van szükség, hogy az elkövetkezendő évtizedekben is biztonságosan lehessen használni. A felújítás során nemcsak az útpálya burkolatát építik át, hanem kijavítják a vasbeton szerkezet eddig keletkezett hibáit is. Megszüntetik a pillérek feletti ázások okát, kicserélik a híd teljes szigetelését, új szegélyeket építenek biztonságosabb szalagkorláttal, valamint új dilatációkat helyeznek el a hidak végein – írja közleményében a BKK

width=1280
Kép: Nyirő Simon/BKK

A felújítása elengedhetetlen Budapest közúti működőképességének fenntarthatóságához, hiszen városhatáron is átnyúló, tranzitútvonalakat (Szentendrei út, Vörösvári út, Árpád híd) kötnek össze. Közlekedési szerepük fontosabb, mint a városon belüli forgalmat kiszolgáló építményeknek (Pl.: Nyugati téri felüljáró).

Az elmúlt években több vizsgálatot is végeztek az építményeken, ezek mindegyike azt állapította meg, hogy a felüljárók továbbra is biztonságosan használhatók. Azonban a felújítás további késlekedése esetén a szerkezet károsodásai fokozódnának. Ez jelentősen növelné a beruházás átfutási idejét, költségigényét, valamit a szükséges forgalomkorlátozás mértékét, ami egy ilyen jelentős csomópontban elfogadhatatlan lenne.

A Flórián téri felüljáró felújításának ideje alatt – a munkálatok jellegéből adódóan – az útpálya forgalmának korlátozására kell készülni, melyek nem egyszerre érintik majd a déli, illetve az északi hidat. A lezárások és terelések pontos részleteiről a BKK a későbbiekben részletesen tájékoztatja majd a közlekedőket.