Hétvégente újra szabad a rakpart március 15-től!


Budapest egyik legszebb panorámájú köztere, folytatva a korábbi évek hagyományát, hétvégente újra a gyalogosoké. A pesti alsó rakpartot március 15. és október 23. között minden hétvégén és ünnepnapon teljes szélességben megnyitjuk a gyalog, biciklivel, rollerrel, görkorival, gördeszkával érkezők előtt. A rakpartnyitás a Margit hídtól egészen az Irányi utcáig tart, az első alkalom március 15. és 17. között lesz.

A már hagyományossá vált, 2020 óta eddig összesen 102 hétvégén át tartó hétvégi megnyitás a pesti alsó rakpart jövőképébe illeszkedő lépés, ami széleskörű civil és szakmai támogatással is rendelkezik. Ezért képezi részét a 16 különböző szervezettel 2022 őszén alárít, a pesti alsó rakpartok fejlesztéséről szóló nyilatkozatnak is. 

Autómentes
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A nyitott rakpart mára több tízezer ember kedvelt helyszínévé vált. Tavaly, a Rakpart’23 eseménysorozat keretében összesen 250 programot szervezett a Főváros támogatásával a Valyo – Város és folyó egyesület és más civil szervezetek. 

width=2048
Kép: Berecz Valter/Képszerk

De talán ennél az (önmagában is impozáns mennyiségű) programnál is fontosabb, hogy a megnyitások alatt a rakpart élő közösségi térré alakult, ahol a legkisebbek is biztonságosan biciklizhettek, baráti társaságok sütögethettek a szabadtéri grilleken, fiatalok és idősek élvezhették a közúti forgalom zaj- és légszennyezése nélkül a dunai panorámát. 

A rakpartnyitás tavalyi szezonnyitó márciusi hétvégéjén két nap alatt több mint 26 ezren haladtak el az Erzsébet híd és a 2-es villamos vágányai alatt lévő viadukt között kijelölt mérőponton. A BKK adatgyűjtéssel és -elemzéssel foglalkozó munkatársai idén is monitorozzák a megnyitás hétvégéjén az áthaladókat. A hagyománnyá vált hétvégi nyitás növekvő népszerűségét mutatja, hogy a BKK adatai szerint tavaly egy júniusi hétvégén már több mint 33 ezer mozogni vagy kikapcsolódni vágyó haladt át a mérőponton – derült ki a BKK friss közleményéből március 13-án.

Így lehet megközelíteni a bejárható rakpartrészt

 Az érintett rakpartszakaszra a csütörtökről péntekre virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

- az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni. A megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;

- az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy gördeszkával közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

(Frissítve: 2024.03.13-án)