Fényművészeti installációkkal nyílik meg ideiglenesen a Biodóm


A Fénydóm az INOTA audiovizuális fesztivál programját is szervező csapat kezdeményezése, és a cél az, hogy addig is, amíg a beruházás szünetel, az Állatkert hasznosítsa a különleges atmoszférájú teret.

Az állatkerti Biodóm legújabb látványossága a Fénydóm, amely március első felében, 1-jétől 17-ig várja a nagyközönséget. Erre a bő kéthetes időszakra a Biodóm különleges fényművészeti alkotások tárlatává változik, és ez lesz az első alkalom, hogy az épület belső tereit szinte teljes egészében bejárhatja a nagyközönség. 

Milyen lesz a Fénydóm?

A különleges belső terekben több száz intelligens lámpával, projektorokkal, nagy teljesítményű diavetítő berendezésekkel életre keltett alkotásokkal teremtenek a hazai és külföldi művészek egy egészen egyedülálló fényvilágot. A nagyjából másfél óra alatt bejárható fényművészeti tárlat kifejezetten a Biodóm tereibe megálmodott, helyspecifikus fényművészeti, illetve audiovizuális installációkat vonultat fel, amelyek mindegyikét valamilyen természeti jelenség inspirálta. Vajon milyen lesz a cápák számára tervezett, hárommillió literes óriási akvárium vagy a leendő kifutók, ha átlényegülnek egy óriási fényművészeti alkotássá?

A művészek:

A Fénydóm művészi projektként az INOTA kortárs audiovizuális fesztivál programját is szervező COLLOC Productions, illetve Centrum Production kezdeményezése, amelyhez partnerként csatlakozott a monumentális fényfestéseiről ismert LaLuz Visuals, és a nemzetközi hírű fényművész, Karl Kola is. A Fénydóm alkotásait, installációit megalkotó neves művészek korábban számos nemzetközi fesztiválon mutatták be műveiket, mindenütt nagy sikerrel.

Miért a Biodóm a helyszín?

Amíg áll az építkezés, ugyan az Állatkert időről időre szokott kisebb-nagyobb csoportok részére tematikus sétákat szervezni – például a kulisszák mögötti Esti séták részeként –, továbbá a decemberben megnyílt Sárkány Éve Lampion Fesztivál lampionjainak egy része is a Biodóm belső tereiben kapott helyet, de az egész épület még soha nem volt látogatható. A Fénydóm megrendezése is része az Állatkertünk ezen törekvésének, hogy a Biodóm területét a beruházás szüneteltetésének ideje alatt is hasznosítsák különféle, az intézmény hivatásával és szellemiségével összeegyeztethető, a speciális építményben műszakilag is megvalósítható események befogadásával. 

A művészeti kiállításoknak egyébként nagy hagyománya van Állatkertben, amely az elmúlt évtizedekben is számos képzőművészeti tárlat helyszíne volt. Az elsőt még 1971-ben tartották az akkori oroszlánbarlanghoz tartozó, abban az időben használaton kívüli területén.

Hasznos tudnivalók

Jegyeket elővételben, valamint majd a helyszínen lehet váltani. Aki még a nyitás előtt, a február 15-től 29-ig tartó időszakban vásárol jegyet, az elővételi akció keretében jelentős kedvezményt kap.

A Fénydóm 2024. március 1-től 17-ig látogatható, esténként 17 órától 22 óráig. Kapunyitás mindig 17 órakor lesz, és mindenkinek azt javasoljuk, hogy legkésőbb 21 óráig kezdje meg a látogatást, hogy 22 óráig elég idő maradjon a tárlat bejárására. A helyszíni jegyértékesítés is minden este 21 órakor zárul, ezután azon a napon már nem lehet jegyet váltani a helyszínen. A Biodóm bejárata nem azonos az Állatkert szokásos bejárataival, hanem az Állatkerti körút Hermina út felé eső vége közelében, az Állatkerti krt. 16. szám alatt található.

A Fénydóm teljes látogatói területe akadálymentes, 14 éven aluliak csak felnőtt kíséretében látogathatják a Fénydómot. Ahogy az Állatkert más területeire, a Fénydómba sem szabad kutyát vagy más házikedvencet behozni.