Budapest is döntőben a Mobilitási Hetet szervező európai városok díjáért


Több mint 60 várost megelőzve került döntőbe Budapest a 2023-as Európai Mobilitási Hét korábbiaknál nagyobb területen, több napon keresztül és szélesebb közönségnek szervezett szemléletformáló eseményeivel, illetve külvárosi kerékpáros és gyalogosbarát fejlesztéseivel.

Az Európai Bizottság által minden évben meghirdetett kampány célja a fenntartható közlekedés népszerűsítése és elérhetőbbé tétele, és ebben Budapest kifejezetten jól teljesített tavaly szeptember 16 és 22 között.

Az Európai Bizottság által odaítélt díjról kiadott közleményben kiemelik a BKK közreműködésével megszervezett mintegy tízezres látogatószámú Autómentes Hétvégét, és hogy – az évtizedes szünet után újra hétköznap megtartott Európai Autómentes Napon – mutatta be a főpolgármester a pesti alsó rakpart emberbarát és zöld megújításának terveit, illetve a Bécs városával közösen szervezett, gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések jó gyakorlatait bemutató eseményeket. 

width=1280
Kép: Képszerk

A kiemelt események mellett a Budapest Közút munkájában mintegy 9 kilométeren táblázott ki a főváros forgalomcsillapított kerékpárosbarát útvonalakat az Örs vezér tere, Csömör, Sashalom és a Szilaspatak, valamint Rákosmente irányába. 800 méter hosszan tették biztonságosabbá a Római partra vezető Gázgyár utcát a hétköznap munkába kerékpározáshoz és a hétvégén kirándulni vágyóknak, valamint új gyalogátkelőt építettek a Zalai és Zugligeti út kereszteződésében, ahol egy bölcsőde, két óvoda és egy általános iskola is található. 

A Mobilitási Hét alatt egy kiállítást is szerveztek a Városháza parkban, ami Budapest köztereinek átalakulását mutatta be eredeti gyalogosbarát arcukkal, autócentrikus átépítéseik eredményeivel és újrahumanizált formájukkal. Az átalakulást az ÉnBudapestem oldalán is bemutattuk.

A díjért Budapest az ausztriai Innsburck-kal és a portugál Amadorával van versenyben, az eredményhirdetést március 14-én tartják Brüsszelben. A Főpolgármesteri Hivatal részéről az Európai Mobilitási Hetet szervező Klíma- és Környezetügyi Főosztályt vezető Ámon Ada úgy értékelte a döntős helyet, mint ami bizonyítja, hogy Budapest a nehéz pénzügyi helyzetben is európai elismeréseket tud szerezni a fenntartható közlekedés terén.