Újabb kerülettel bővült a Bp Fatár alkalmazás


Ötödik kerületként Újbuda is csatlakozott a Bp Fatár alkalmazáshoz, és további kerületek is dolgoznak a csatlakozás technikai előkészítésén.

A Radó Dezső Tervben azt a célt tűztük ki, hogy az évtized végére előáll egy olyan térinformatikai adatbázis, amely az összes fővárosi, kerületi, és ha ehhez partnerséget kapunk, akkor az állami közterületi zöldfelületekről valós információt ad, amelyet tervezők, fenntartók, lakosok egyaránt elérhetnek – írja a FŐKERT. 

A 2020-ban a nagyközönség számára is elérhetővé vált nyilvános Bp Fatár rendszer indulásként a FŐKERT fenntartásában lévő területek, fák és fasorok egy részének adatlapjait tartalmazta, ez bővül azóta folyamatosan a kerületi fenntartásúakkal. 

Az applikáció három fő menüpontjában a fakataszter, a parkkataszter és a helyi védettségű területek adatai érhetők el. Tulajdonképpen ez a „vagyonleltár” nyilvános verziója, mely mára kiegészült Budavár, a XIII. kerület, Zugló és Terézváros, és most Újbuda adataival is. Ez azt jelenti, hogy a kerületben immár nem csak a fővárosi, hanem a kerületi tulajdonú fák is megjeleníthetők, adatlapjukkal együtt és az adott fák problémái online is jelezhetők a tulajdonos kerület felé.

Újbuda után várhatóan Kőbánya lesz a következő, hamarosan csatlakozó, Újpest, Józsefváros, Ferencváros és a II. kerület jelezte korábban, hogy dolgozik a csatlakozás technikai előkészítésén saját kataszterének frissítésével.