Elindult az új CAF villamosok gyártása, az első példányok ősszel érkeznek


Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát, egyre több vonalon járnak alacsonypadlós, klimatizált járművek. A mostani fővárosi fejlesztés keretében összesen 51 új villamos érkezik majd.

Elindult a legújabb budapesti CAF-villamosok gyártása, és már össze is állt az első egység vázszerkezete. A spanyol járműgyártó ütemezetten halad a munkákkal: a vázszerkezet oldalának összeszerelését követően a kész elemek – a szükséges ellenőrzések után – a festési részlegbe kerülnek.

Caf
Kép: CAF/BKK

A BKK 2022 novemberében 20 rövid CAF-villamost rendelt meg, a megállapodás szerint ezek első példányát várhatóan idén szeptember végén lehet átvenni, majd ezt követően havonta kettesével állnak forgalomba a villamosok. Ezenfelül a fővárosi járműflotta további 31 (26 rövid és 5 hosszú) villamossal gyarapodik, az utolsó előreláthatólag 2026. nyár végén érkezik Spanyolországból.

Caf
Kép: CAF/BKK

Halaszthatatlanná vált a csere

A fővárosban naponta mintegy 330 villamos közlekedik. Ezek közül a forgalomban lévő szerelvények mintegy harmada 45 évesnél idősebb, azaz legalább 15 évvel meghaladták a vasúti közlekedésben általános 30 évre tervezett élettartamukat, és cseréjük halaszthatatlanná vált.

A fővárosi villamosbeszerzésekkel 2021-ig 73 vadonatúj CAF típusú villamos állt forgalomba. Az újabb, összesen 51 jármű érkezésével és forgalomba helyezésével olyan vonalakon is közlekedhetnek majd alacsony padlós, légkondicionált, energiatakarékos villamosok, ahol jelenleg csak néhány, vagy egyáltalán nem közlekedik.

Új
Kép: BKK

Folyamatosan fejlődik a fővárosi járműflotta

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap a fővárosban, az elmúlt évek járműparkfejlesztése jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát:

  • a BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült;
  • az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében 2023 májusában összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba;
  • a BKK tavaly közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére: 2025-től ütemezetten 240 új autóbusz áll forgalomba Budapesten (köztük 90 teljesen elektromos meghajtású), valamint
  • már az összes Solaris–Škoda Trollino trolibusz közlekedik abból a 48 járműből álló flottából, amelyet kedvezményes áron sikerült beszereznie a BKK-nak