Három értékes terület került természetvédelmi oltalom alá január 1-től


A Fővárosi Közgyűlés decemberi döntése alapján a IV. kerületi Farkaserdőre, a II. kerületi Szépvölgyi-erdőre, valamint egy II. kerületi telekre kerülhetett ki január elsejével a nagy kócsaggal – a magyar természetvédelem címermadarával – díszített tábla.

A három új terület oltalom alá helyezésével további 46 hektárral bővült a helyi jelentőségű védett területek mérete Budapesten. Ez közel 65 focipályányi területet jelent , és van közte olyan, ahol 200 millió forint értékű növényállomány található, mezőgazdasági területből lett erdő és vizes élőhely is.

A legnagyobb a 31 hektáros Farkaserdő, itt az erdős területek és a vizes élőhelyek együttes jelenlétével olyan élőhelykomplex alakult ki, amely rendkívül fontos szerepet tölt be az értékes fajok megőrzésében. Itt költ hazánk egyetlen költöző bagolyfaja, a fokozottan védett füleskuvik (Otus scops), a télisás (Cladium mariscus), pedig a vizes területek egyik legértékesebb növényfaja.

A II. kerületben található, védett és Natura2000-es területekkel övezett Szépvölgyi-erdő mozaikos, fiatalosokkal, cserjésekkel, nyílt gyepekkel tarkított szerkezete rendkívül gazdag élővilágot tart fent. Eddig 15 védett növény- és 83 védett állatfajra bukkantak már a szakemberek ezen a 14,6 hektáros területen. Utóbbiak közül az egyik legértékesebb a nagyfejű csajkó (Lethrus apterus), melynek ez a legnagyobb ismert budapesti állománya. 

Szintén a II. kerületben található egy telek, amely védelmét egy országos viszonylatban is jelentős számban megtalálható fokozottan védett növényfaj, a szarvas bangó indokolja, ez a telek a különleges természeti értékek védelme érdekében egyáltalán nem látogatható.

Ezzel a három területtel már 1000 hektár fölött jár Budapest helyi jelentőségű természetvédelmi területeinek nagysága.

Kiemelt kép: Merész Márton/Énbudapestem. A Farkas-erdő természetvédelmi területen és a Szépvölgyi-erdő természetvédelmi területen kutyát csak pórázon szabad sétáltatni.