Pályázati felhívás: Fővárosi Szolidaritási Alap 2023


A 320 millió forintos fővárosi keretösszegre az öt kiemelt szociális, lakhatási célhoz kapcsolódó, azok valamelyikét előmozdító projektekkel lehet pályázni a Fővárosi Szociális Közalapítványon keresztül 2024. február 29-ig.

A Fővárosi Önkormányzat által biztosított forrásokból a Fővárosi Szociális Közalapítvány tette közzé a pályázat felhívást, az előmozdítandó társadalompolitikai célokat pedig a  Fővárosi Közgyűlési határozta meg. 

A pályázat keretei között a következő 5 célhoz kapcsolódó, azok valamelyikét előmozdító projektekkel lehet pályázni:

 • Lakhatási válsághelyzetek kezelése
 • Akadálymentesítés
 • Párkapcsolati és családon belüli erőszak megelőzése, az áldozatok védelme és támogatása
 • Közösségi ellátások fejlesztése
 • Fogyatékos, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg személyek részére biztosított támogatott lakhatás szolgáltatás fejlesztése

A pályázat forrását Budapest Főváros Önkormányzata, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzata, valamint Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzata biztosítja.

Az FSZKA fenntartja magának a jogot, hogy amennyiben a pályázati kiírás meghirdetésétől a formai bírálat befejezéséig tartó időszakban további forrásokhoz jut, akkor a fenti keretösszeget megemelje. A rendelkezésre álló keretösszeg összesen 320 millió Ft. Egy  pályázat megvalósításához legfeljebb 80 millió Ft támogatás nyerhető el.

Pályázatot nyújthat be:

 • fővárosi kerületi önkormányzat;
 • fővárosi kerületi önkormányzati fenntartású intézmény vagy 100%-os fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonban lévő nonprofit gazdasági társaság;
 • civil szervezet vagy azok konzorciuma a következő módokon:
  • az előbbiekkel konzorciumban; vagy
  • ha a civil szervezet(ek) fővárosi kerületi önkormányzattal vagy a fővárosi önkormányzattal közfeladat-ellátási szerződéses jogviszonyban áll(nak); vagy
  • ha fővárosi kerületi önkormányzattal a projektre szóló együttműködésben pályázik.

A pályázat benyújtásának határideje: 2024. február 29.

A leendő pályázók számára 2024. január 17-19. között jelentkezőnként 30-30 perces egyéni konzultációs alkalmakat biztosítanak, amelyre itt lehet regisztrálni. 2024. január 25-én online nyílt konzultációs fórumot tartanak annak érdekében, hogy a pályázók minél átgondoltabb és részletesebb pályázatot adhassanak be. Erre itt lehet regisztrálni.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket írásban, az FSZKA elektronikus levélcímén (kapcsolat@fszka.hu) lehet feltenni 2024. február 23-ig. Az esélyegyenlőség elvének érvényesítése érdekében az FSZKA hivatalos álláspontjának – amelyekre hivatkozni lehet – csak az FSZKA által írásban adott válasz minősül. A pályázati felhívással kapcsolatban Balog-Urbanovszky Zsuzsanna projektmenedzser nyújt tájékoztatást.

A visszatérően felmerülő kérdésekre adott – más pályázók számára is potenciálisan releváns – válaszokat (GYIK) az fszka.hu oldalon fogják közzé tenni.

A teljes pályázati kiírás és dokumentáció az alábbi oldalon érhető el.