Bővül a Sulizóna-programban részt vevő iskolák köre Budapesten


Hogy az iskolák környékén biztonságosabb legyen a közlekedés, a BKK tavaly indította el a Sulizóna-programot. A Budapest Közúttal, a MOME Innovációs Központjával, valamint a helyi önkormányzatokkal közösen megvalósított projekt a kijelölt iskolák környékén forgalmi beavatkozásokkal, a parkolás rendezésével, új felfestésekkel és figyelemfelhívó eszközökkel teszi biztonságosabbá a diákok mindennapjait, és rendezettebbé a környezetet.

A közlekedésbiztonság javítása, valamint az oktatási intézmények környezetének rendezettebbé tétele, a stressz csökkentése érdekében a BKK munkatársai 2023 őszére dolgozták ki a Sulizóna-programot, amelyhez már az első évben három iskola csatlakozott. A program elemei illeszkednek a BKK által kidolgozott Közlekedésbiztonsági stratégiához, amelynek egyik célja – az Európai Unió vonatkozó irányelveivel összhangban –, hogy 2030-ig megfelezze, 2050-ig pedig nullára csökkentse a közúti közlekedés halálos áldozatainak számát a fővárosban.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolások, a fiatalok szülei, valamint az intézmények dolgozói megszokták és megkedvelték a csaknem egy éve bevezetett forgalmi rendet. A felmérések során a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott, hogy személyes kényelme ellenében, mindenki biztonságát szem előtt tartva változtatott közlekedési szokásain, az intézkedések hatására pedig jelentősen nőtt a környéken közlekedők biztonságérzete is. A válaszadók egy része arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapokban környezetbarát közlekedési módra váltott az autózás helyett.

Az új tanévben új iskolával gyarapszik a Sulizóna-programban részt vevő iskolák köre. Szeptembertől már a X. kerületi Kőbányai Harmat Általános Iskolánál is biztonságosabb lesz a közlekedés. A kőbányai önkormányzat 2024 nyarán felújítja a Kada közt, ami alkalmat ad arra, hogy az iskolába igyekvők számára is biztonságosabb környezetet alakítsanak ki. A helyszínen forgalomcsillapító elemeket létesítenek, hogy javuljon a gyalogoskapcsolat az iskola és a lakótelep között. A rövid idejű biztonságos megállás lehetőségének megteremtésére K+R helyeket alakítanak ki az intézmény közvetlen közelében.