Elindult a Főváros uniós projektje, amely a napenergia közösségi hasznosításának terjedését segíti


Budapest Főváros Önkormányzata vezetésével egy új, nemzetközi projekt indult útjára – az Interreg Solar4CE – amely az Európai Unió támogatásával közel 1,4 millió euróból valósul meg. A cél a napenergia közösségi célú hasznosításának elősegítése Közép-Kelet Európában.

A projekt keretében Budapest és partnerei, köztük Udine, Maribor, a német Öko-Institut és a Bécsi Műszaki Egyetem, együttműködve térképezik fel az energetikailag önellátásra törekvő úgynevezett energiatermelő-fogyasztók előtt álló szakpolitikai és jogi akadályokat. Azonosítják és kidolgozzák azokat a megoldásokat, amelyek lehetővé teszik a különböző tulajdonban lévő ingatlanok közötti kollektív energiafelhasználást. 

 

A projekt legfontosabb célja a jogszabályi környezet rendezése és a termelés-fogyasztás ösztönzése. Ha ez sikerül, akkor létrejöhetnek olyan megoldások – mint például a közösségi energiamegosztás, ami a prosumerizmuson alapul – és így például egy társasház tulajdonosa az általa termelt, de fel nem használt napenergiát átadhatja egy közeli óvodának, iskolának vagy könyvtárnak. Azaz összeállhat 5-6 különböző funkciójú ingatlan tulajdonos is, aki között van, aki megtermeli magának a napenergiát, és a fel nem használt mennyiséget tovább adja közösség többi tagjának. Ennek több előnye is lehet, ez egyik, hogy olyan szociálisan hátrányos, energiaszegény háztartások is be tudnak kapcsolódni, akik egymagukban képtelenek lennének fejlesztésbe kezdeni. Fontos, hogy közösségi energiamegosztás nem azonos az energiaközösség fogalmával.

 

A projekt jelentősen épít Budapest korábbi, „Nappal Hajtva” nevű programjának eredményeire, amelynek során a város egy digitális térképet fejlesztett ki. Ez a térkép bárki számára elérhető, és megmutatja, mekkora napenergia potenciállal rendelkezik az adott épület teteje. A Budapest Szolár térkép ezen a linken érhető el: Nappal hajtva (budapest.hu).

 

Az energiafüggetlenedés és -biztonság különösen fontos a Közép-Kelet Európai régió számára, amely jelenleg nagymértékben függ a földgáz importtól, és amelyet az utóbbi időszak energiaválsága jelentősen érintett. Az Interreg Solar4CE projekt, amely 2024 nyarán indul és 2027-ig tart új utakat nyithat a fenntartható energiafelhasználás terén Közép-Kelet Európában.