Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyta a fővárosi cégvezetők célkitűzésekhez kötött prémiumait


Az önkormányzati vezérigazgatók munkaszerződése rögzíti, hogy teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72%-át személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28%-ához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek. Ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik ez a prémium.

A főpolgármester kiemelte, hogy a 2023. évi prémiumok kifizetésének jóváhagyásakor nem csak a jogszerűségre volt tekintettel, hanem arra is, hogy a budapesti közszolgáltató cégek vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön. Tették ezt az állami közszolgáltatásokat nyújtó cégek vezetőihez képest lényegesen alacsonyabb javadalmazás mellett. A MÁV vezérigazgatója prémiummal együtt évi 72 millió forintot keres – a BKK vezérigazgatója prémiummal együtt is ennek kevesebb mint a kétharmadát. Mindezt úgy, hogy a BKK több utas szállítását szervezi meg, mint a MÁV, és kánikula esetén sem kéri arra az embereket, hogy halasszák el az utazásukat. 
A Fővárosi Önkormányzat a szakszervezetekkel kötött sokéves bérmegállapodás alapján biztosítja a közszolgáltatásban dolgozók számára a kiszámíthatóan, infláció felett növekedő béreket.

 

A listát ezen a linken lehet elérni.