Elkészült az új zebra az Örs vezér terénél


Akadálymentesen, kényelmesen és biztonságosan lehet átkelni immár a Kerepesi úton is az Örsön. A Budapest Közút lebonyolításában végzett beruházással régi adósságát törlesztette a főváros: a Zugló és Kőbánya között létesült zebra megkönnyíti a babakocsival, nagyobb csomaggal vagy kerekesszékkel közlekedők átkelését is.

Budapest a gyalogosbarát fejlesztéseket tekintve is nagyot lépett előre az utóbbi időszakban, számos fontos csomópont vált akadálymentesen könnyebben használhatóvá vagy körbejárhatóvá. Új zebrák épültek az M3-as metró felújításához kapcsolódva az Üllői úton, a Váci úton és a Nyugati téren, továbbá a Blaha Lujza téren, a Boráros téren és az Orczy úton. Hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított gyalogos-átkelőhely, amelyik a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze, valamint a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötő zebra az Astoriánál.

A Sugárnál lévő HÉV-állomás és az Árkád bevásárlóközpont közötti – a villamosvágányokkal párhuzamos – gyalogátkelő használatával is gyorsabban és akadálymentesen lehet átkelni a XIV. és a X. kerületet elválasztó Kerepesi úton. A fejlesztés a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseinek sorába illik: megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezelte a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosított rá forrást – írja közleményében a BKK. 

Örs
Kép: BKK

A beruházás révén nem csak jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesült a Kerepesi úton a meglévő kerékpáros átvezetéssel párhuzamosan, ahol süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos átjutást, de a Kerepesi úton új középsziget is épült és a meglévő gyalogátkelők burkolati jeleit újrafestették.

A Kerepesi út zuglói és kőbányai oldala közötti felszíni gyalogátkelő kialakítását gondos tervezés és előkészítő munka előzte meg. A hiánypótló zebra megépítése megoldást jelent arra a korábbi jelenségre, hogy többen az aluljáró használata helyett szabálytalanul, a kerékpáros átvezetést használva keltek át a HÉV-végállomás és az Árkád között.

(Kiemelt kép: BKK/ Nyirő Simon)