Akik a főváros örökségét óvják – átadták az idei Ráday Mihály-díjakat


A legendás városvédő emlékére, Ráday Mihály születésének évfordulója alkalmából évente három olyan személy vagy szervezet kapja a díjat, akik Budapest épített vagy természeti örökségének megőrzésében kiemelkedő példát mutatnak.

Idén, 2024-ben Garay Klára, Kolundzsija Gábor és Noll Tamás érdemelték ki a Ráday Mihály-díjakat, amelyeket Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere adott át a Városházán. „Ezt a díjat azért alapította a jelenlegi városvezetés, hogy valamit visszaadjon Budapestnek abból a hiányból, amit Ráday Mihály elvesztése okozott ennek a városnak” – hangzott el a főpolgármester ünnepi köszöntőjében.  

Ráday-díjátadó
Kép: Merész Márton/Énbudapestem

A Városliget fáinak élő lelkiismereteként a főváros természeti örökségének megőrzése, a zöldfelületek megóvása érdekében végzett példamutató tevékenységéért Ráday Mihály-díjban részesült Garay Klára, Podmaniczky-díjas városvédő.

Több évtizedes kimagasló várostervezési és városfejlesztési tevékenységéért, valamint a budapesti dunai rakpartokkal kapcsolatos kutatásaiért és kiemelkedő ismeretterjesztő munkásságáért Ráday Mihály-díjat kap Kolundzsija Gábor településmérnök, terület- és településfejlesztési szakmérnök.

A műemléki felújítások során Budapest épített örökségének megőrzése érdekében végzett tevékenysége, valamint az épített örökséghez méltó, ugyanakkor huszonegyedik századi értékeket is képviselő, kiemelkedő tervezői munkája elismeréseként Ráday Mihály-díjat vehet át NOLL TAMÁS Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.