Újabb közvécéket helyeztek üzembe városszerte


Az utóbbi évtizedekben a közvécék száma rendkívül lecsökkent Budapesten, és a hírük is kétessé vált. A szolgáltatás sokak számára fontos, de a létesítmények jobb kihasználtsága érdekében szükség van újszerű megoldásokkal a nyilvános illemhelyekkel kapcsolatos rossz tapasztalatok, előítéletek felülírására.

A lakossági igényeket jól mutatta, hogy az ötlet a közösségi költségvetésen is rengeteg szavazatot kapott, és a megvalósítás folyamatát is élénk érdeklődés kísérte. 

Áprilisban elkészült a II. János pál pápa téren és a Zuglói vasútállomáson is egy-egy  példamutató közvécé, ez a lista bővült most tovább. 

A Feneketlen tónál májusban üzembe helyezte a főváros azt az automata illemhelyet, amit szintén lakossági igényre létesített. A berendezés egyfülkés, akadálymentesített, pelenkázóval felszerelt, 0-24 elérhető illemhely. Jelenleg készpénz fizetéssel működik, a pay-pass szolgáltatóval megkötött szerződést követően bankkártyás fizetési mód is alkalmazható lesz. 

A felújított Határ úti aluljáróban az alujáró teljes rekonstrukciójával egyidejűleg az illemhely is felújításra került. Három női fülkéből, három férfi fülkéből, négy piszoárból, akadálymentesített mosdóból és zuhanyozóból áll a létesítmény, így a korábbi állapothoz képest a szolgáltatások is bővültek. A személyzetes illemhely 2024. május 30-a óta üzemel, nyitva tartási ideje: 7:00-19:00 óra.

A belvárosban az Astoriánál a korábbi személyzetes illemhely átalakítását követően modern automata üzemmódban működik tovább. Egy WC fülke, egy piszoár és egy mosdó került a teljes alapterültből leválasztásra. Jelenleg készpénzfizetési módban működik. Az illemhely  0:00-24:00 óráig tart nyitva.