Akadálymentes és rendezett – megújult a Határ úti aluljáró


A Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró teljes területét május 30-án vehették birtokukba a közlekedők. Budapest egyik forgalmas aluljárójának korszerűsítése során liftek épültek a felszín és az aluljárószint között, új, akadálymentes nyilvános mosdót létesítettek, egységes arculatú üzlethelyiségeket alakítottak ki és az üzemi teret is felújították.

A BKK az M3-as metró felújításához kapcsolódva, annak kiegészítéseként korszerűsítette a gyalogos-aluljárót a Határ út metróállomásnál. Az aluljáró építészeti koncepciója az volt, hogy szorosan igazodjon a felújított metróállomás megjelenéséhez

A felszín és az aluljárószint között két felvonó épült, biztosítva a metróállomás akadálymentes megközelítését, megújult az utastájékoztatás az utasforgalmi terekben, a tájékozódást taktilis sávok és Braille-írással készült feliratok is segítik. 

Megújultak a lépcsők és az aluljáró burkolatai, a busz- és villamos-végállomásnál lévő lépcső környezetében új növényeket ültettek, és gondoskodtak a fák védelméről;

Az aluljáróhoz kapcsolódva átépítették a teljes üzemi teret, korszerűsítették a víziközművet, a csatornahálózatot, valamint az elektromosenergia-ellátást is.

A
Kép: Barta Bálint/Képszerk

A munkák idejére az Üllői úton kialakított gyalogos-átkelőhely megmarad. A zebrát nagyon kedvezően fogadták az arra közlekedők, ezért az – kapcsolódva a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő lépéseihez – továbbra is segíti a Határ úti buszvégállomás, a 42-es és az 52-es villamos végállomásának a megközelítését. A kapcsolódó útépítési munkákat június végén, a tanítási szünet kezdetekor kezdi el a kivitelező úgy, hogy minél kisebb mértékben akadályozza a közúti forgalmat.

A felújított aluljárót 2024. május 30-án délelőtt sajtótájékoztató keretében nyitotta meg a gyalogosok előtt Karácsony Gergely főpolgármester és Horváth László, a BKK beruházási igazgatója – írja közleményében a BKK.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a Határ úti aluljáró csütörtöki megnyitása alkalmából rendezett sajtóeseményen elmondta: „Az akadálymentesítés számunkra nemcsak egy közlekedési kérdés, hanem elsősorban arról szól, hogy megfogalmazzunk egy világos üzenetet: ez a város mindenkié!”

„Negyvennégy éve adták át a Határ úti aluljárót, és bizony nem kímélte az idő – emelte ki Horváth László, a BKK beruházási igazgatója. – Az aluljáró és környezete – már csak a korából adódóan is – jó néhány meglepetést tartogatott, ezeken azonban felülkerekedtünk, és egységes arculatú, időtálló aluljárót vehettek birtokukba az itt közlekedők.”