Kihirdették az Ukrajnából Menekült Gyermekek Ellátása és Befogadása Pályázat idei nyerteseit


Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és Budapest Főváros Önkormányzata által kiírt pályázat nyerteseinek a Budapesten élő vagy ott szolgáltatásokat igénybe vevő Ukrajnából menekült gyermekek befogadását, gyermekjóléti ellátását és oktatását kell elősegíteniük. A Városháza dísztermében szerdán tartott eredményhirdetésen Karácsony Gergely főpolgármester köszönetét fejezte ki az UNICEF által nyújtott támogatásért.

A főpolgármester köszöntőjében kiemelte, hogy rendkívül hálás ezért a pályázati együttműködésért, hiszen így azok a gyermekek, akiknek nem adatott meg egy békés életkezdet lehetősége, egy picit visszakaphatják azt a program által itt, Budapesten.

Pilar Gonzalez Rams az UNICEF menekültügyi programiroda vezetője az eredményhirdetésen azt hangsúlyozta, hogy számos tudományos bizonyíték áll rendelkezésre, ami alátámasztja, hogy a koragyermekkori fejlesztési programok meghatározóak és hosszú távú hatással vannak a gyermekekre, a családokra és a szélesebb társadalmakra. Amikor a gyermekek életük korai szakaszának megfelelő fejlesztésben, támogatásban részesülnek – lehetővé téve ezáltal a játékot, a képzeleterőt, az alkotást, a szocializációt és tanulást – nagyobb valószínűséggel tesznek szert olyan készségekre, amelyek segíthetik őket az iskolai sikerekben és az előmenetelben.

A pályázatok célja olyan nyolc év alatti gyermekek oktatásának és fejlesztésének az elősegítése, akik az ukrajnai háború elől menekültek el, de támogatják a más okból sérülékeny vagy hátrányos helyzetű, fővárosban élő gyermekek inkluzív gyermekjóléti ellátását, oktatását és fejlesztését is. A menekült gyermekeknek és szüleiknek, kísérőiknek nyújtott közvetlen szolgáltatások és eszközök biztosítása mellett a szolgáltatásokat nyújtó szakemberek képzésére és támogatására, illetve intézményi fejlesztésekre is lehetett pályázni.

Az Ukrajnából Menekült Gyermekek Ellátása és Befogadása Pályázat 2024 felhívására 18 érvényes pályázat érkezett, a Bíráló Bizottság 17 pályázat támogatásáról döntött. A nyertes pályázatokat a Fővárosi Szociális Közalapítvány honlapján lehet megtekinteni. A pályázat 300 millió forintos keretösszegét az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája által nyújtott forrásból Budapest Főváros Önkormányzata biztosítja.