Új zebra építése indul az Astoriánál


Hamarosan akadálymentesen, kényelmesen és gyorsabban lehet majd átkelni a Rákóczi úton az új, jelzőlámpás zebránál. A főváros ezzel egy régi, több mint 60 éves adósságát törleszti.

Az új gyalogoskapcsolat létrejöttével a babakocsival vagy kerekesszékkel közlekedők több száz méteres kerülő nélkül, a Rákóczi úton is átkelhetnek a Múzeum körút és a Károly körút járdái között – írja közleményében a BKK. 

A beruházás révén nem csak jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely létesül a Rákóczi úton a Múzeum körút és a Károly körút járdáit összekötve, de süllyesztett szegélyű, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti az akadálymentes és biztonságos közlekedést és a Rákóczi úton új középsziget épül. Valamint a  zavartalan közlekedés biztosításáért a Blaha Lujza tér irányú buszmegálló a jelenlegi helyénél előrébb kerül.

width=1005
Kép: /BKK

A Budapest Közút lebonyolításában zajló, a közösségi költségvetésnek részeként megvalósuló beruházás a Fővárosi Önkormányzat gyalogosközlekedést segítő fejlesztéseinek sorába illik. Budapest, megfelelve a többször kifejezett igényeknek, kiemelt feladatként kezeli a zebralétesítést, és a közösségi költségvetésből biztosít rá forrást. 

Az elmúlt időszakban új zebrák épültek a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren, a Boráros téren, az Orczy úton, és hiánypótló beruházás volt a Rákóczi úton kialakított másik új gyalogos-átkelőhely is, amely a Szentkirályi utcát és a Kazinczy utcát kapcsolja össze. Ezek az átkelők már az első napokban beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Az építés alatt forgalmirend-változások: 

Az Astoriánál lévő csomópont jelentős szerepet tölt be Budapest közlekedésében (ott fut össze a Kossuth Lajos utca, a Kiskörút és a Rákóczi út), ezért csak gondos tervezés és előkészítő munka után lehetett az új, hiánypótló zebra kialakításába kezdeni. A régóta várt projekt megvalósításához az is szükséges volt, hogy az M3 metróvonal felújításához kapcsolódó autóbuszos pótlás véget érjen, és helyreálljon a korábbi forgalmi rend.

Az építési munkák előreláthatólag 4–8 hétig tartanak, és szükségszerűen ideiglenes forgalmi változásokkal járnak. A kivitelező mindent megtesz, hogy az arra közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgálja, egyúttal biztosítsa a munkavégzéshez szükséges területet a járdákon és a közúton egyaránt. Az építkezés környezetében a kivitelezés teljes időtartama alatt sávelhúzásra vagy -lezárásra kell számítani, de irányonként két-két forgalmi sáv mindig járható lesz. A BKK kéri az arra közlekedők türelmét, és köszöni, ha a beruházás idején az alternatív útvonalakat használják.

width=1600
Az Astoria zebra 1961-ben. Kép: Ungváry György/Fortepan