Zöldítés a Rákóczi úton – elkészült a Rókus kápolna előtti tér zöldfelület fejlesztési terve


A Rákóczi útra ráfér minden zöldítés. A közösségi költségvetés nyertes ötletei között szerepel a Rókus kápolna előtti szabadtér zöldfelületi és közösségi tér fejlesztése, amelynek kiviteli tervei most készültek el – hívja fel a figyelmet posztjában Bardóczi Sándor.

A Fővárosi Önkormányzat közösségi költségvetés „Több növényzet a belvárosban” projekt keretében két helyszínen, a rakparton és a Rákóczi úton készültek zöldfelületi fejlesztési tervek

 Az ötlet célja, hogy erre alkalmas belvárosi helyszíneken – járdákon, tereken, akár parkolók helyén – az aszfalt feltörésével zöld növényzetet (évelőket, cserjéket, fákat) telepíthessenek. A zöldítés szükségességét pedig mindenki a saját bőrén érzi már nyarak óta – a túlságosan beépült, burkolt belváros nyáron elviselhetetlenül forró, szükség van minél több fára, zöldfelületre.

Rákóczi
Kép: RDT/Radó Dezső Terv

A tavaly ősszel tartott két lakossági workshopon elhangzottak és a műemléki környezet figyelembevételével a kiviteli tervek az alábbi fejlesztéseket tartalmazzák:

  • Zöldfelület kialakítása a Szűz Mária szobor környezetében kiemelt szegéllyel, biodiverz évelőkiültetéssel, az aszfaltburkolat felbontásával, a meglévő csüngő kőris védelmével.
  • Három darab új kiemelt növénykazetta kialakítása, amely a pihenőteret elhatárolja a körúttól és az átmenő gyalogos forgalomtól.
  • Az elhatárolt pihenőtér központjában új zöldfelület kialakítása négy csörgőfa és biodiverz évelőfelületek telepítésével.
  • Új pihenőpadok telepítése a kiemelt kazetták oldalában.
  • A területre hulló esővíz visszatartása a középső növénykazettába vezetéssel és ott történő elszikkasztásával.
  • A rossz állapotú gyalogos aszfaltfelületek bontása, újraaszfaltozása.
  • A Gyulai Pál utcán átvezető gyalogátkelő két végén a járdaszegély süllyesztése, taktilis burkolat kialakítása az akadálymentesítés érdekében
  • A zöldfelületek öntöző hálózattal való ellátása.

A beruházás célja a belső városrészben az aszfalt felületek csökkentése, a növénytelepítés és egy vonzó közösségi tér kialakítása. Ezzel folytatjuk – kisebb léptékben – a Blaha Lujza tér mentén megvalósult közterület-megújítást. A kiviteli tervek örökségvédelmi-, közmű- és közút üzemeltetői véleményezést követően kerülnek véglegesítésre. A kivitelezés indítása 2024. őszén várható.

Beruházó: Fővárosi Önkormányzat

Tervező: BKM Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divízió (vezető tervező: Szalkai Adrienne)