Egy hely találkozni, kikapcsolódni – megnyitott a Városháza pop-up park


A parkolóból park lett a város közepén! A nyitóhétvégén több ezren fordultak meg Budapest legújabb közparkjában: volt közös olvasás, workshop, Városháza történeti-séta és DJ Palotai emlékest és nyáron is sok-sok program vár mindenkit.

Napágyban ücsörögni vagy homokvárat építeni a város közepén? Mostantól nem lehetetlen. A Városháza udvarán kialakított új közösségi tér izgalmas megoldásokkal, egyedi utcabútorokkal és növényekkel nyújt  igazi elvonulást a város zajától Budapest szívében. A Budapest Brand a kialakítás során bevonta a pop-up park tervezésébe és építésébe a Városháza park tervpályázat első két helyezettjét is. Van itt hatalmas homokozó, mászófal, mindenféle pad-szék-nyugágy kombináció, amiknek egy része az igények szerint alakítható, pakolgatható és állandó vendéglátóhely is üzemel.

Az első hétvége megmutatta, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni az így született teret, kicsik-nagyok-idősek vették birtokba a parkot, ahol lehet egyedül olvasgatni, társasággal beszélgetni, családdal játszani, kutyával sétálni. 

A nyitóhétvégét követően késő őszig tematikus estek és programok várnak mindenkit és a nemzetközi sporteseményekről sem maradnak le az idelátogatók. A kihelyezett kivetítőkön közösen szurkolhatunk Magyarországnak. Akár gyerekkel, kutyával, barátokkal vagy egyedül, de mindenképp érdemes kipróbálni a Városháza pop-up parkot! Az időszakos események a Budapest Te meg Én Facebook-oldalon lesznek követhetőek. 

2024.05.18.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

 

Az idei nyár – amíg zajlik a Városháza homlokzatának felújítása – az ideiglenes pop-up parké. Egy kísérleti szezon, amikor a városlakók megismerhetik és megszerethetik ezt a helyet, a tervezőknek is friss tapasztalatot hoz, hogy az emberek hogyan is használják ezt a teret. 

2024.05.18.
Kép: Barta Bálint/Képszerkesztőség

Aki ellátogat ide, láthatja majd, hogy ez az udvar tulajdonképpen most még egy gödör, s a homlokzat földszintje egy fél emelettel feljebb van. De ha valaki képzeletben összeköti a felújított Merlin melletti - akadálymentesség miatt kialakított - elfogyó támfal vonalát a Károly körút és a homlokzati udvarbejárat között, akkor egy nagyjából vízszintes, akadálymentes vonalat kap. Nos az a cél, hogy a végleges közpark talajszintje ezen a nívón legyen, a gödröt pedig olyan a vízmegtartást, tetővizeket, csapadékot befogadó és azt öntözési célra felhasználó közeggé alakítsuk, amely fenntarthatóbbá teszi az öntözést, parkfenntartást – írta bejegyzésében Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze már a jövendőbeli parkról.