128 tonna hulladéktól tisztították meg a várost az idei közösségi nagytakarítás alkalmával


A Budapesti Közművek FKF köztisztasági divíziójának munkatársai összefogva más fővárosi közszolgáltató cégekkel, kerületekkel és önkéntesekkel két vasárnapon át tartó tavaszi nagytakarítást rendeztek a Budapesten.

Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulójára készülve április 21-én és 28-án a fővárosi önkormányzati cégek összesen 1000 munkavállalója és 200 célgépe takarított több kiemelt forgalmú közterületen és a 4-es 6-os villamos teljes vonalán. Civil szervezetekkel együttműködve, a Főkert koordinálásában pedig tisztább lett a Gellérthegy és a Népliget.

Az uniós csatlakozás jubileumára időzített kezdeményezéssel a szervező Budapesti Közművek a köztisztaság – jogszabályokban is rögzített - közös felelősségére, a közterületek rendezett állapotának közös ügyére is rá kívánta irányítani a figyelmet.

A több napos koncentrált köztisztasági munka során megtisztult az Etele, Flórián és a Lehel tér, valamint Kőbánya két fő közlekedési csomópontja is. 

A második vasárnapon, április 28-án pedig Újbuda Központtól és a Móricz Zsigmond körtérről indulva a 4-es 6-os villamos teljes vonalát egészen a Széll Kálmán térig takarították végig, ahol elvégezték az érintett utak, aluljárók, terek és a Főváros kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők ürítését, valamint a terület graffitimentesítését is. A Budapest Közút Zrt. munkatársai a járdák, útpadkák gyommentesítésével, a közúti jelzőtáblák takarításával, cseréjével, graffitimentesítésével vették ki a részüket az együttműködésből.

FKF,
Kép: FKF

A program több fővárosi zöldterületre is kiterjedt, ahol a kezdeményezéshez csatlakozva civil szervezetek, oktatási intézmények és felelős munkavállalók – köztük a Járókelő Közhasznú Egyesület, a Greenpeace, a Tegyünk Együtt az Élhető Népligetért! csoport, a Nagycsaládosok Újpalotai Egyesülete, a Gellérthegyi lakók Érdekvédelmi Egyesülete, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola – gyűjtöttek szemetet többek között a Gellért-hegyen, a Népligetben, a Szentmihályi út erdős területén, - ahol több száz önkéntessel több mint 400 zsák eldobált hulladéktól tisztították meg Budapestet. 

A munka természetesen itt nem áll meg, hiszen  a Főváros munkatársai, más budapesti közszolgáltató cégekkel együttműködve egész évben, a hét összes napján dolgoznak Budapest több, mint 5000 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú úthálózatának, továbbá a közel 30 millió négyzetméternyi fővárosi közterület (közjárda, közlépcső, kerékpárút, aluljáró) tisztán tartásán.