Újra indulnak a nosztalgiajáratok Budapesten


Visszatérnek a nosztalgiajáratok a fővárosba, muzeális villamossal busszal és trolival is utazhatunk májustól.

Budán és Pesten is lehet majd villamosozni, de még a nyár beköszönte előtt kigördülnek a garázsokból azok a buszok és trolibuszok is, melyek a XX. században voltak jellemzőek Budapestre – derül ki a BKK közleményéből.

Merre járnak a nosztalgiajáratok?

Május 4-étől, szombattól hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt, és nem alaptalanul. Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járaton, a Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között. Május 26-án, szombaton Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a népszerű Gyermekvasúthoz.

A villamosok mellett régi, szépen felújított buszokkal és trolikkal is utazhatunk. Május 11-én, szombaton a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgiabuszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal. Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton.

A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd, ezek menetrendje a többi programmal együtt ezen az oldalon megtalálhatók.

Jegylyukasztás, csenegetés

A nosztalgiajáratokat évtizedes rajongók, gyerekek, nosztalgikus felnőttek egyaránt nagyon szeretik, az egész jóval több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődő utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is a kalauz érvényesíti. A végállomáson az utasok akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is, illetve a legkeresettebb, teljes árú felnőtt nosztalgiajegy kényelmesen, akár otthonról is beszerezhető a BudapestGO alkalmazásban.

További részletek a BKK oldalán találhatók.