Az áprilisi közgyűlést megelőző háttérbeszélgetés Kiss Ambrus főpolgármester-helyettessel


Az áprilisi lesz ennek az önkormányzati ciklusnak az utolsó hagyományos közgyűlése, aminek az előterjesztései között a Klímaügynökség létrehozása és a fővárosi diákönkormányzat őszi alapításának első lépései is szerepelnek, valamint a józsefvárosi államosítás előtt álló ingatlanok sorsáról is szó lesz.

A háttérbeszélgetésen több, hetek, hónapok óta a közbeszéd tárgyát képező téma előkerült. Első helyen még mindig a város finanszírozásának kérdése állt. A márciusi közgyűlésen ismertetett Állami Számvevőszéki jelentés már ugyan kimondta, hogy Budapest az államkassza nettó befizetője, de a jelentés még csak a 2019-2022 közötti adatokat tartalmazta. A 2023-as zárszámadás friss adatai alapján a tavalyi évben is Budapest 18 milliárd forinttal többet fizetett be, mint amekkora összeget a kötelezően ellátandó közfeladataira kapott. Az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás 45%-át a fővárosi önkormányzatok fizetik be, és a befolyt összeg bekerül a közös nagy állami kasszába, a központi költségvetés részeként követhetetlenné válik hogy stadion vagy útfelújítás lesz-e belőle –  mondta el Kiss Ambrus. 

A nettó befizetés mellett több más állami tartozás is felhalmozódott, ugyanis a Főváros nem kapta meg az Egészséges Budapest keretében járó 23 milliárd forintot, a rezsitámogatás közel 10 milliárdos összegét, a 10, 2 milliárdos trolipénzt és a Lánchíd felújításában vállat állami rész 6 milliárdos hozzájárulása is hiányzik és a hitelfelvétel engedélyezését sem kapta meg Budapest. 

Három diákszervezet – Fridays For Future, az Egységes Diákfront és az Adom Mozgalom – Mi Budapestünk címmel programot írtak, ennek részeként szerepelt a szándék, hogy létrejöjjön egy fővárosi diákparlament. Így a diákok az őket érintő ügyekben véleményezési-felszólalási joggal rendelkezhetnének. Ennek a megalakulása októberben lehetséges, de az előkészítő munkák már most megindulnak. 

A áprilisi közgyűlés dönt a Budapesti Klímaügynökség felállításáról is, ami Európai Uniós pályázat keretében, közvetlen finanszírozással valósul meg. A pályázat része volt a Budapest CARES program is, ami a lakóépületek energetikai fejlesztését és felújítását célozza. 

A józsefvárosi önkormányzati ingatlanok – ahol az állam közel 200 család otthonát sajátítaná ki és rombolná le, hogy a lakóépületek helyére a szomszédos Közszolgálati Egyetem új épületei kerülhessenek – kapcsán a közgyűlés kezdeményezni fogja, hogy a parlamenti javaslatot vonják vissza, mert a jelenleg 500 itt lakó ember megnyugtató elhelyezése nem biztosítható semmilyen keretek között. 

 Az áprilisi közgyűlés nyilvános napirendi pontjai itt érhetőek el