Elindult a Fővárosi Lakásügynökség


A célunk egy új lakhatási modell kialakítása, amely képes enyhíteni a kialakult lakáskrízist és válságot. Kezdésnek azokat a tulajdonosokat keressük, akik az önkormányzaton keresztül szívesen adnák bérbe az ingatlanjaikat.

A bérekhez viszonyított lakásbérleti árak Budapesten a legmagasabbak az Európai Unió fővárosai közül. Ennek ellenére viszonylag sok üres ingatlan áll a városban, és ezeket a rejtett tartalékokat is fel lehet használni a lakhatási válság enyhítésére – mondta el Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. 

A Fővárosi Lakásügynökség azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak az összességét jelenti, amelyekkel bővíteni lehet a biztonságosan és megfizethetően bérbevehető lakások számát Budapesten.

Az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programja indulhat el, ha megérkeznek a hamarosan kiírandó Európai Uniós források, de emelett szükség van a magántulajdonosok segítségére is. Ezért több éves előkészítő munka után Kovács Vera vezetésével – aki az Utcáról Lakásba! Egyesülettől igazolt a szervezet élére – elindul a Főváros Lakásügynökség

Az ügynökség az ingatlankezelési szolgáltatásával indul, de ez is egy nagyobb és hosszabb vízió kezdő lépése – jelentette be Kovács Vera. Mától, azaz 2024. március 19-től tudnak a Lakásügynökség honlapján keresztül jelentkezni azok a tulajdonosok, akiknek bérbe adható ingatlanjaik vannak. Az ügynökség számos rizikót átvesz a tulajdonostól, vállalja hogy kezeli és bérbe adja az ingatlant, és garantálja a bérbeadó felé a rezsi és a lakbér pontos fizetését, valamint a lakást az átadás kori állapotában adja vissza. A Főváros mindenképp hosszú távú bérleti jogviszonyt szeretne fenntartani, de a szerződés a tulajdonos részéről bármikor megszüntethető, meghatározott felmondási idővel.

Az alap csomag keretében olyan 20–100 négyzetméter közti alapterületű, költözhető lakásokra tudunk szerződni, amelyek közművesítettek, rendelkeznek működő konyhával és fürdőszobával és legalább egy lakóhelyiséggel. A lakások bevonása egy bérbeadói jelentkezéssel és ennek az űrlapnak a kitöltésével történik, ami után az ügynökség munkatársa pár napon belül felveszi veled a kapcsolatot, és ha az ingatlan megfelelő, akkor egy értékbecslés után meghatározzuk a lakás után járó bérleti díjat. A bérlők kiválasztását és a bérbeadást az ügynökség végzi, azonban a tulajdonos megtilthatja a dohányzást vagy a háziállat tartását. A jelenlegi ajánlat a beköltözhető állapotú lakások tulajdonosainak szól, de hamarosan elkészülnek a karbantartási, és felújítási ajánlatok is. 

Emellett cél az önkormányzati tulajdonú, eredetileg nem lakócéllal rendelkező, használaton kívüli épületek funkcióváltó felújítása, hogy bennük további önkormányzati lakásokat alakíthassanak ki (egy ilyen projekt már zajlik Újpesten szintén Európai Uniós forrásból, ahol egy iskolaépület kap új lakófunkciót). Ez a tevékenység is a lakásügynökség ernyője alatt zajlik majd. Valamint készülőben van egy olyan ajánlat, amivel a Főváros a kerületeket vagy éppen a cégeket tudja megszólítani.