Idegenek is beléphetnek – tiltott zónából lett metró kiállítóterem a Deák téren


Egy eddig elzárt területen, az egykori diszpécserközpontban létrehozott, különleges kiállítótér a budapesti metró relikviáit őrzi. A március 23-án nyitó kiállítóterem időszakosan és csoportosan, regisztráció után látogatható.

A BKV új gyűjteménytárának helyszíne, a Metró Kiállítóterem 1970 és 2003 között a 2-es vonal diszpécserközpontja volt, azaz az a hely, ahonnan a forgalmat irányították.

A fővárosi metrózás több mint fél évszázados története során rengeteg változáson ment át. A 2-es vonalat a 2000-es években újították fel, ami sok berendezés és eszköz lebontásával, lecserélésével járt. De a régi tárgyak kidobás helyett a használaton kívüli diszpécserközpontba kerültek – így született meg ezen a helyszínen dolgozói kezdeményezésre az új kiállítóterem. 

Az eredeti metrós forma- és egyenruhákat, a levágott vezetőfülkét, az első metróvezetők egyikének eredeti, cirill betűs jogosítványát, a cirill betűs feliratokkal ellátott vezetői pultot, a kezelőasztalokat és a még megannyi múltidéző ereklyét ezentúl a nagyközönség is megnézheti, megismerve a metró működését és történetét. A relikviák megőrzésével a BKV nemcsak az elődök munkája előtt tiszteleg, hanem – szándékai szerint – egy különös világot tár azon generációk elé is, amelyek már az informatika világában nőnek fel.

A BKV – olyan régi közlekedési társaságok utódjaként, mint például a BKVT, a Beszkárt vagy a FAÜ – fontos társadalmi feladatának tartja a fővárosi közösségi közlekedés tárgyi és szellemi emlékének megőrzését. A társaság értékmentő tevékenységének köszönhetően jött létre 1975-ben a Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum, 1992-ben pedig a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum. A BKV értékőrzésének eredménye a rendkívül népszerű, felújított villamosokból, buszokból és trolibuszokból álló nosztalgiaflotta is. Ennek a feladatvállalásnak újabb eleme a Metró Kiállítóterem, amely március 23-tól látogatható.

Az M2 metró peronszintjén lévő Metró Kiállítóterem – az egykori diszpécserközpont méreteiből adódóan – csak korlátozott létszámban tud látogatókat fogadni, ezért a tárlatvezetésekre előzetesen regisztrálni kell. A közlekedéstörténeti túrák időpontjáról a BKV webes felületein lehet tájékozódni. A márciusi és az áprilisi időpontok ingyenesek, és ezen a linken lehet regisztrálni rájuk: 

2024. március 23. 

2024. március 24. 

2024. április 6. 

2024. április 7.