Villamossal a Havannára – indulhat 42-es meghosszabbításának tervezése


Karácsony Gergely főpolgármester és Szaniszló Sándor polgármester a XVIII. kerületi kihelyezett kabinetülésen aláírta a nyilatkozatot, így a Havanna-telep és a Szent Lőrinc-telep érintésével egészen a Gloriett-telepig közlekedhet majd a 42-es villamos.

Az elkövetkező években meghosszabbíthatják, és ezzel egy időben fel is újíthatják az egyik legrövidebb fővárosi villamosvonalat. A fejlesztésnek köszönhetően gyors és kényelmes metrókapcsolatot kaphatnak majd a Gloriett- és a Szent Lőrinc telepen élők, de jelentősen könnyebben és rövidebb idő alatt lehet majd a Havanna-telepről is elérni az M3-as metrót. A régóta tervezett beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) programnak köszönhetően valósul meg.

Évtizedekkel ezelőtt, a Havanna-telep és a Gloriett-telep tervezésekor és építésekor ezek a lakótelepek nem kaptak kötöttpályás kapcsolatot, az akkori korszellem sokkal inkább az autóbuszokban látta a megoldást a területen élők mindennapi közösségi közlekedésének megoldására. 

A jelenleg a kispesti Tulipán utcáig közlekedő 42-es villamos egészen a Gloriett-telepig járhat, és a lakónegyedekek mellett lényegesen könnyebbé válhat a Kispesti temető és a Bozsik Aréna megközelítése is, hiszen a villamosvonal új szakasza ezeket is érinti majd.

A fejlesztés megvalósításának eredményeként jóval csendesebb lehet a környék, és az utcák levegőminősége is javulhat, hiszen a jelenleg közlekedő dízelbuszoknál sokkal inkább környezetbarát, kényelmes és csendes villamosok közlekedhetnek majd a vonalon. 

A villamosvonal felújításával és meghosszabbításával egy időben a környék is megújulhat: zöldebb és élhetőbb lehet a környezet, javulhatnak a szolgáltatások, kellemesebbek lehetnek az utcák, és a gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések is megvalósulhatnak. A tervezés során a BKK társadalmi egyeztetést indít a környéken élőkkel a témával kapcsolatban – írja közleményében a cég. 

A 42-es meghosszabítása része annak az átfogó közlekedésfejlesztési koncepciónak, amelyik tovább bővítené a fonódó villamoshálózatot.